10 Tips Selalu Romantik Dengan Pasangan - Abang Terlajak Laris


10 Tips Selalu Romantik Dengan Pasangan


Semua isteri mahukan suami yang yang romatik? betul tak?

Apa perkara romantik pernah suami anda pernah lakukan? Tips dibawah ini mungkin boleh membantu anda suami isteri terutamanya suami.

1. Memberikan hadiah untuk pasangan
Sudah seharusnya antara suami dan isteri saling memberikan hadiah. Memberikan hadiah tidak mesti kemewahan. Sebagai suami isteri, anda harus mengetahui apa yang disukai oleh pasangan anda. Terpenting hadiah yang diberikan penuh dengan rasa keikhlasan hati.

2. Menghabiskan 'bersama' antara suami isteri.
Untuk menjalinkan hubungan yang romantis antara suami isteri harus menyempatkan diri untuk 'bersama', bersenda gurau dalam batas syariat Islam. Namun, jika salah satu pasangan disibukkan dengan suatu hal, maka bantulah untuk saling melengkapi. Jangan sampai kesibukan menghapus kebersamaan antara suami dan isteri.

3. Wajah yang selalu senang dan ceria
Untuk mencapai keharmonian dalam berumah tangga, salah satu yang harus ditampakkan adalah wajah yang ceria dan berseri-seri jika bertemu atau bertatap dengan pasangan baik pada suami atau isteri. Pastinya seorang suami atau isteri akan selalu merasakan kebahagiaan jika pasangannya senang. 

4. Saling menghormati antara suami dan isteri.
Pada saat suami pergi kerja, kewajipan seorang isteri ialah mendoakannya. Selain itu mencium tangannya dengan penuh kemesraan dan kebahagiaan sebagai tanda penghormatan. Demikian juga suami, harus menghormati isteri dan menghargainya, meskipun kewajipan isteri untuk selalu mentaati suami. 

5. Selalu memberikan pujian terhadap pasangan
Pujian antara suami isteri tentu dibolehkan dalam agama Islam. Tapi, jangan terlalu berlebihan dalam memberikan pujian. Memberikan pujian baik untuk suami atau isteri diungkapkan dengan rasa ikhlas. Bagi yang menerima pujian jangan sampai terlalu merasa senang dan menimbulkan sikap lupa diri. 

6. Saling melengkapi dengan sama-sama melakukan pekerjaan ringan
Ini lebih di tekankan pada seorang suami. Sebagian para suami masih menganggap tugas isteri dapat meruntuhkan darjatnya. Padahal, pekerjaan rumah yang dikerjakan isteri boleh dibantu oleh suami, terlebih pekerjaan tersebut tidak terlalu mengeluarkan tenaga dan ketika memiliki waktu terluang. 

7. Mengeluarkan kata-kata yang menyenangkan.
Setiap orang pasti ingin memiliki pasangan yang sempurna. Meskipun pada hakikatnya kita semua tidak ada yang sempurna. Namun, dalam hal perkataan sebaiknya untuk selalu hindari menggunakan kata-kata yang tidak baik. 

8. Ambil waktu waktu untuk berdua dengan pasangan (tanpa anak)
Biasanya hal ini dilakukan pada awal-awal pernikahan. Meskipun sudah memiliki anak, sempatkan untuk berhibur bersama, mengingati saat saat romantis dahulu saat awal menikah. Hal ini tentu akan menumbuhkan rasa cinta yang mendalam antara suami dan isteri.

9. Saling menghargai sesama suami isteri
Hal ini harus ditunjukkan oleh suami dan istri untuk menumbuhkan agar selalu romantis dengan pasangan. 

10. Saling terbuka dan jujur antara suami isteri.
Salah satu faktor paling penting untuk mencapai keluarga yang harmoni dan romantik ialah saling keterbukaan dan jujur antara suami dan isteri. Setiap orang pasti mempunyai masalah yang menghampiri, alangkah baiknya segera ceritakan atau ungkapkan pada pasangan masing-masing, bukan malah pada orang lain. Berceritalah apa yang sedang terjadi, atau apa yang ingin disampaikan pada suami atau isteri.

Sumber: renunganislam

Order online, Hubungi/whatsapp: Puan Aida (019- 205 5680)

No comments

Powered by Blogger.