Nak Berjaya Dalam Bisnes Online! Ikut 9 Tips Ini - Abang Terlajak Laris


Nak Berjaya Dalam Bisnes Online! Ikut 9 Tips Ini


Sekarang tak susah nak berniaga. Tiada kedai pun boleh berniaga. Apa yang anda hanya perlu ada ialah komputer/laptop dan telefon bimbit.

Selain daripada itu 9 tips ini wajar diketahui untuk menjadi usahawan bisnes online yang berjaya.

1. Nama Perniagaan
Cari nama perniagaan yang mudah diingat,mudah ditaip dan sependek mungkin agar mudah ditaip diingat. Anda juga boleh memilih nama perniagaan anda berdasarkan nama produk yang anda mahu jual.

2. Bermula Secara Kecil-kecilan
Tidak semua perniagaan itu perlu diusahakan secara besar-besaran yang menelan belanja sehingga ribuan ringgit. Sekadar sebagai hobi dan minat untuk memenuhi masa dan boleh dijadikan sebagai pendatan sambilan sudah memadai.

3. Mempunyai Strategi Yang Berkesan
Selain itu, untuk memastikan sesebuah perniagaan itu berjaya, anda juga perlu mempunyai strategi yang berkesan. Bukan sahaja perniagaan, setiap pekerjaan yang dilakukan juga memerlukan perancangan yang sempurna. Jika tidak impian itu akan musnah di pertengahan jalan.

4. Mendengar dan mengikuti kemahuan pelanggan
Pihak yang akan menentukan jatuh bangun sesebuah perniagaan itu adalah pelanggan. Maka, hasrat dan kemahuan mereka perlu diambil kira dan tidak boleh dipandang ringan. Jika tidak, pelanggan akan lari dan anda yang akan mengalami kerugian kerana gagal memenuhi kehendak mereka. Sekurang-kurangnya kehendak pelanggan memberikan anda sesuatu yang baru untuk dicuba dalam dunia perniagaan itu.

5. Jangan Hilang Fokus Terhadap Apa Yang Diusahakan
Setiap perniagaan yang ingin berkembang bukan sahaja perlukan modal kewangan sahaja tetapi ia juga perlukan modal tenaga, idea, kreativiti, masa dan sebagainya.Oleh itu, anda haruslah mengelak daripada mengerjakan beberapa perniagaan serentak di dalam satu-satu masa.

Anda jangan sekali terpengaruh dengan peluang yang cuba mengalih fokus anda ketika itu. Sebenarnya itu salah satu cabaran dan dugaan terhadap usahawan baru seperti anda. Fokus kepada perniagaan anda sekarang dan sentiasa katakan kepada diri sendiri bahawa perniagaan yang anda sedang usahakan sekarang adalah yang terbaik.

6. Pemasaran Adalah Nadi Perniagaan
Pemasaran adalah nadi perniagaan yang perlu diberikan perhatian serius oleh pemilik bisnes kerana ia akan menentukan kejayaan perniagaan anda dalam jangka masa pendek.  Tiada cara lain untuk anda bersaing di dalam perniagaan sekarang melainkan dengan mengukuhkan cara dan teknik anda melakukan pemasaran.

Walaupun anda memiliki produk yang paling bagus tetapi jika anda gagal untuk menjualnya, maka anda tetap orang yang gagal. Oleh itu, anda perlu sentiasa belajar ilmu dan teknik pemasaran yang terkini agar dapat diadaptasi dalam menggerakkan perniagaan anda.

7. Rajin Belajar
Belajar di sini adalah menerusi pembacaan, menonton video tutorial dan rajin dalam membuat kajian tentang teknik ataupun cara yang betul melakukan perniagaan internet.

8. “Survive”
Perniagaan Internet tidaklah semudah yang disangka. Hanya mereka yang betul-betul fokus dan berusaha akan berjaya. Praktik setiap tips yang diperoleh daripada mentor. Belajar untuk bertindak sendiri tanpa memerlukan bantuan orang lain sepenuhnya. Kelak, sifat “Survive” inilah yang bakal membantu anda dikemudian hari.

9. Tiada Jalan Singkat
Apa yang penting dalam mekakukan perniagaan online adalah kesabaran. Tiada jalan mudah untuk bertahan lama dan berjaya dalam perniagaan internet jika kita mempunyai sikap mahu cepat kaya. Buang sifat negatif itu serta mula belajar sedikit demi sedikit ilmu perniagaan Internet, Practice Makes Perfect!

No comments

Powered by Blogger.