Tips didik Anak Agar Tidak Manja, Keras Kepala dan Dapat Berdikari - Abang Terlajak Laris


Tips didik Anak Agar Tidak Manja, Keras Kepala dan Dapat Berdikari


Sebagai orang tua, kita perlu berhati-hati dalam membesarkan anak anak pada masa perkembangannya kerana setiap didikan kita dapat memberi pengaruh besar bagi kehidupan mereka di masa depan.

Berikut adalah tips bagaimana mendidik anak dengan baik agar tidak manja, keras kepala dan dapat berdikari.

1. Jangan menuruti semua keinginan anak. Sayang macam mana pun pada anak tak bermakna anda sebagai orang tua menuruti semua keinginannya anak. Ya lah, bimbang mereka naik lemak, malas, manja sehingga tak boleh berdikari. Biasakanlah anak anda untuk berusaha mengerjakan tugas mereka sendiri agar mereka dapat belajar bertanggung jawab untuk diri mereka sendiri.
2. Jangan terlalu banyak melarang. Diusia kanak kanak,mereka ingin mencuba macam macam. Kita pula rasa takut jika hal-hal terburuk terjadi pada mereka.Melarang ada batasnya supaya anak tidak rasa terkongkong yang menjadikan anak berbohong kepada orang tuanya. Komunikasi dua arah adalah solusi terbaik untuk mengingatkan anak alih-alih melarang anak melakukan hal-hal yang ingin mereka lakukan. Beri tahu mereka tentang risiko yang mungkin terjadi dan mintalah mereka untuk berhati-hati.
3. Ajar anak untuk tidak berbohong. Jangan sekali-kali memberikan contoh pada anak Anda untuk berbohong. Ajar mereka untuk selalu terbuka tentang keadaannya dalam segala hal, baik itu menyangkut perasaannya, atau masalah masalah yang dihadapinya. Dekati mereka seperti kawan yang boleh berkongsi masalah. Dengan cara ini, Anda sudah mendidik anak anda untuk bertindak jujur dalam kehidupannya.
4. Jangan sekali-kali menghukum dengan kekerasan fizikal. Kekerasan fizikal hanya akan membuat jiwa anak anda terluka, bukan hanya fizikal atau tubuh mereka yang terluka. Dan itu akan memberi impak negatif pada pertumbuhan jasmani dan emosi mereka. Hukuman fizikal dalam bentuk apapun hanya akan menakutinya dan akan membuat anak semakin tidak menghormati anda, menjadi keras kepala dan memberontak terhadap anda.
5. Kasih dan perhatian. Seorang anak akan merasa disayangi dan bahagia apabila orang tua mereka menunjukkan kasih dan perhatian kepada mereka.Perhatian bukan bererti berbicara tentang bagaimana anda sebagai orang tua boleh memberikan barang-barang kesukaan anak, tetapi juga dalam tindakan, misalnya yang dapat anda lakukan adalah ketika anak anda belajar, saat itulah anda boleh menunjukkan perhatian dan kasih anda dengan cara menemani mereka, walaupun hanya sekadar duduk di sebelah mereka. Dengan demikian anak anda akan lebih bersemangat dalam belajar dan apabila ada masalah.

Menjadi orang tua adalah tugas dan tanggung jawab yang mulia. Jadilah orang tua yang dapat dibanggakan oleh anak anda. Didiklah anak anda dengan baik, maka anak anda akan memberikan bahagia kepada anda dan keluarga.

Sumber: Keluarga.com

Kismis Pintar Ibnu Sina merupakan kombinasi kismis pilihan terbaik berkualiti tinggi. Menguatkan daya ingatan,mengubati penyakit lupa, mencerdaskan otak, menghilangkan gemuruh, membersihkan hati dan memudahkan hafalan.


Harga: RM12.00
Order online, Hubungi: 013-2334133

No comments

Powered by Blogger.