Nak Mudah Kupas Telur Rebus, 4 Step Mudah Ini - Abang Terlajak Laris


Nak Mudah Kupas Telur Rebus, 4 Step Mudah Ini

Suka tak makan telur rebus. Makan senang, nak kopek tu kadang kadang leceh kan? Abang nak share satu tips ni. Lepas ni tak perlu lagi terkial-kial mengopek kulit telur sehingga kadang-kadang isi telur pun turut terkopek sama.

1. Buang air bekas rebusan telur


2. Ganti air rebusan tadi dengan air biasa/air paip (kulit telur akan lebih rapuh ketika dari panas secara tiba-tiba terkena air sejuk)

3. Tutup periuk yang berisi telur dan air paip tadi dengan penutup agar air tidak keluar, lalu goyangkan periuk itu ke kiri dan kanan atau depan belakang (agar kulit telur retak dan tidak melekat pada telur).


4. Akhir sekali hanya tinggal memisahkan kulit telur dari telurnya.


No comments

Powered by Blogger.