5 Jenis Makanan Ini Boleh Mencegah Kanser Payu Dara - Abang Terlajak Laris


5 Jenis Makanan Ini Boleh Mencegah Kanser Payu Dara


Diet yang seimbang dan pemilihan yang betul akan membantu mencegah kanser. Cukup dengan mengambil lima makanan yang kaya nutrisi ini, maka anda pun akan mendapatkan keadaan payudara yang sihat.

1. Sayur-sayuran Hijau
Mulailah untuk memakan pelbagai sayur-sayuran hijau seperti kubis, brokoli, kembang kol, bayam sebagai menu diet anda.

Kandungan vitamin, serat dan antioksidan di dalamnya membantu menghilangkan radikal bebas dan racun lain dari dalam tubuh.

Antioksidan dan serat juga memainkan peranan penting dalam melindungi tubuh dari segala bentuk kanser, terutama kanser payudara.

2. Protein
Makanan yang kaya dengan protein sangat baik untuk kesihatan payudara anda. Cubalah untuk membiasakan mengambil makanan yang terbuat dari kacang soya seperti susu soya, tempe dan tahu.

Kekacang boleh menjadi pilihan yang tepat kerana kandungan proteinnya yang luar biasa.

3. Jus Buah
Hampir semua orang tahu bahawa vitamin C merupakan zat antioksidan yang paling kuat, yang secara efektif dapat menjaga kesihatan payudara.

Semakin sering mengambilnya, semakin banyak pula zat antioksidan dalam tubuh anda.

Buah ini juga mempunyai peranan penting terhadap peningkatan sitem imun.

4. Pelbagai Ikan
Ikan yang kaya dengan asid lemak Omega 3 dan mengandung vitamin D yang sangat tinggi. Kedua-dua bahan ini sangat baik untuk kelangsungan payudara, oleh itu anda harus memastikan ikan sentiasa dimasukkan ke dalam menu diet anda.

5. Pelbagai Buah Beri
Selain rasanya yang lazat, buah beri mengandung nutrisi yang baik seperti serat dan vitamin C.

Menariknya, buah beri boleh ditambah ke dalam menu makanan seperti meletakkannya pada yoghurt, salad, cereal dan smoothie anda.

No comments

Powered by Blogger.