Cara Rawat Batuk Dengan Nanas, 5 Kali Lebih Berkesan Berbanding Ubat - Abang Terlajak Laris


Cara Rawat Batuk Dengan Nanas, 5 Kali Lebih Berkesan Berbanding Ubat


Melalui sumber daripada laman web preventdisease.com, sebuah penelitian yang diterbitkan dalam jurnal “Der Pharma Chemica” pada tahun 2010 mendapati buah nanas digunakan sebagai salah satu bahan asas dalam merawat penyakit tuberkulosis, bronkitis, dan beberapa lagi penyakit yang berkaitan dengan batuk dan selsema.

Dalam kajian berikutnya, para saintis terbabit membandingkan pula keberkesanan jus nanas dengan ubat batuk. Hasilnya, mereka mendapati pesakit yang mengambil jus nanas ini sembuh 4.8 kali lebih cepat berbanding mereka yang mengambil ubat batuk.

Oleh kerana nanas adalah daripada sumber semulajadi, maka ianya sesuai diberikan kepada orang dewasa mahupun anak-anak kecil yang berusia 6 bulan ke atas.

Menurut Puan Norashikin, sebagai alternatif untuk bayi di bawah umur setahun, madu boleh juga digantikan dengan air zam-zam atau minyak habbatus sauda perahan tanpa haba (sejuk).

Kaedahnya sama seperti penyediaan jus nenas dengan madu, cuma gantikan madu dengan minyak habbatussauda atau air zam-zam. Ia juga dapat memberi tindakbalas yang positif jika diamalkan berterusan ketika diserang batuk.


Cara rawat batuk dengan Nanas.

Jom ikuti cara rawat batuk dengan nanas melalui langkah demi langkah yang mudah. Ada 3 jenis nanas yang sering didapati di pasaran Malaysia iaitu Nanas Madu, Nanas Sarawak/Paun dan Nanas Moris.

Anda boleh menggunakan yang mana-mana yang senang didapati di tempat anda. Puan Norashikin memilih nanas madu kerana kualiti dan khasiatnya. Ia juga lebih nusantara, jadi lebih senang didapati di negara kita.

1. Kupas kulit
Mula-mula, buang kulit nanas dan durinya. Ini biasa dibuat oleh semua orang jika nak makan nanas kan.

2. Potong
Potongkan kiub, supaya senang dikisar dalam ‘blender’ biasa atau ‘fruit processor’. Bahagian tengah nanas boleh dimasukkan sekali jika mahu kerana bahagian ini turut mempunyai khasiatnya. Kalau nak, potongkan sedikit bahagian tengahnya dan kisar semuanya bersama. Nanas yang telah dipotong kiub. Saya tak ambil bahagian tengahnya.

3. Kisar dan tapis
Pastikan anda mengisar semuanya hingga halus.

4. Tapis lagi sekali
Tapis lagi dengan penapis yg lebih halus. Buih-buih jus nenas ini juga adalah hampas yang halus, bila lalu di tekak rasa nak terbatuk. Tapis molek deh.

5. Simpan dalam peti sejuk
Masukkan dalam botol yang kedap udara untuk disimpan di dalam peti sejuk. Saya pakai botol jem. Pastikan tiada karat di penutup botol ye. Botol jem saya bebas karat. Alhamdulillah.

6. Campurkan madu apabila mahu diminum
Siap dimasukkan dalam botol. Ini jus nanas asli, tanpa madu. Apabila nak beri pada anak, barulah ditambah dengan madu. Gunakan jus ini untuk 3 ke 4 hari berturut turut. Sinergikan dengan madu supaya ia seimbang. Tidak bersifat panas dan tidak bersifat sejuk.

Nota: Ubat semulajadi tiada bahan pengawet, ia boleh rosak. Sebaik sahaja anak pulih dari batuk dan selsema, jus ini tidak diperlukan lagi. Jangan sayang dan simpan lama ya.

Jangan disimpan terlalu lama, elok diminum segar.

Setelah siap, bolehlah anda berikan kepada anak. Yang tak batuk pun boleh minum juga. Puan Norashikin menggunakan picagari untuk diberi kepada anaknya. Jadilah ubat batuk. InsyaAllah mujarab.

Cara minum dan dosnya.

Cara penggunaan, ambil pagi, petang dan malam selepas makan atau sebelum makan.

Untuk bayi, dosnya beginilah macam dalam gambar di bawah. Untuk kanak-kanak boleh gandakan dosnya.Untuk dewasa pula, boleh minum 1 cawan jus nenas yang dicampur madu. Nak makan nenas buat gigit cicah madu pun boleh. Disamping bau nanas yang sedap, rasanya juga sedap.

No comments

Powered by Blogger.