Senam Waktu Malam Tak Baik? 5 Fakta Ini Buktikan Sebaliknya - Abang Terlajak Laris


Senam Waktu Malam Tak Baik? 5 Fakta Ini Buktikan Sebaliknya


Menurut portal Pop Sugar, National Sleep Foundation di Amerika Syarikat menyebut bahawa bersenam pada waktu malam adalah lebih bermanfaat daripada melakukannya pada waktu pagi.

Malah, ia tidak menjejaskan kualiti waktu tidur anda, sama seperti jika anda bersenam pada waktu pagi.

Bersenam pada waktu malam memberi anda 5 manfaat yang dapat mengubah hidup anda! Jom bersenam. 

1. Tidur malam yang lebih sempurna
Kajian menunjukkan orang yang mengangkat berat pada waktu malam membuatkan tidur anda lebih lena dan berkualiti. Banyak penelitian telah menunjukkan bahwa orang-orang yang melakukan angkat beban pada malam hari akan mendapatkan tidur yang lebih berkualiti. Tidur yang nyenyak di malam hari dapat membuat seseorang merasa lebih segar saat bangun di pagi hari. 

2. Senaman lebih berkualiti
Selain membantu dapatkan tidur malam lebih baik, hasil kajian juga menunjukkan bersenam pada waktu malam membantu membuat otot tubuh lebih kuat dan sihat.

3. Merendahkan tekanan darah
Suatu kajian dalam Journal of Strength Conditioning Research menemukan golongan yang melakukan senaman pada waktu malam dapat menurunkan 15 peratus tekanan darah mereka. 

4. Perubahan kesihatan yang ketara
Sebuah kajian dari Universiti Birmingham mendapati mereka yang bersenam pada waktu malam akan mempercepatkan proses pembakaran  kalori selain menjadikan tangan dan kaki lebih kuat, otot perut lebih 'sado' dan  hidup yang lebih sihat.

5. Tubuh berada dalam keadaan terbaik waktu bekerja
Menurut sebuah kajian, level kortisol lebih tinggi di pagi hari dan dapat merangsang pertumbuhan otot. Jadi ini adalah cara terbaik untuk mencapai hasil dengan lebih cepat.

Sumber

No comments

Powered by Blogger.