Tak Nak Kereta Mudah Rosak? Jangan Buat 5 perkara Selalu Anda Buat Ni


Kenderaan memerlukan servis untuk membuatnya agar dalam keadaan tip-top. Namun, kurangnya pengetahuan seseorang berkaitan kenderaan khususnya kereta dan hanya tahu menggunakannya sahaja maka ia boleh mengalami kerosakan dengan kadar cepat.

Ini adalah kesalahan biasa yang dilakukan sehingga boleh mengundang kerosakan kenderaan anda:

1. Mengabaikan peringatan yang diberikan secara automatik oleh kenderaan

Sebenarnya beberapa kenderaan ketika ini sudah memiliki tambahan yang dapat mengenalpasti adanya masalah dalaman. Biasanya akan diberikan peringatan dari kenderaan itu sendiri. Namun, ketayaryakan pemilik kurang peka dengan peringatan tersebut sehingga mengabaikannya dan membiarkannya semakin parah.

2. Kurang perhatian pada tayar

Kurang perhatian ke atas tayar juga adalah sesuatu yang tidak baik. Ini kerana jika sedang berada di jalan licin, maka akan sukar dikendalikan dan boleh juga meningkatkan lagi kos bahan bakar kenderaan anda.

3. Mengubah gear secara sembarangan

Perubahan gear atau transmisi tidak boleh dilakukan dengan sembarangan. Seperti mengubah gear dengan penginjak gandingan (coupling) atau lainya. Ini boleh merosakkan lagi kenderaan dengan lebih cepat. Justeru itu, lakukanlah dengan benar dan tepat.

4. Jarang melakukan servis

Jarang melakukan servis adalah kebiasaan yang boleh merosakkan kereta dengan cepat. Menunda waktu servis boleh membuat kenderaan berjalan dengan keadaan terpaksa. Untuk itu rutinkanlah melakukan servis agar dapat diketahui kerosakan dari kereta, dan dapat segera diatasi.

5. Sering menggunakan brek secara tiba-tiba dan memacu kereta dengan sekali sentakan dengan gas besar

Sering menggunakan brek secara mendadak juga tidak baik untuk kenderaan anda, kerana boleh membuat brek cepat haus. Selain itu, sering melonjak gas terus tinggi juga tidak baik kerana dapat meningkatkan lagi kos bahan bakar.

Sumber: Toyota

No comments

Powered by Blogger.