7 Petua Bila Pasangan Bergaduh - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

7 Petua Bila Pasangan Bergaduh


Sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula rumahtangga. Pepatah yang sering kita selalu dengar. Hidup berumahtangga banyak dugaan dan cabaran, tika gembira tika berduka. Salah faham, tidak memahami pasangan selalunya menjadi punca pergaduhan dalam rumahtangga. Kadang perkara yang kecil pun menjadi besar. 

Cuba amalkan petua ini. 

1. Jika berlaku pertengkaran, cari jalan penyelesaian, bukan cari kelemahan pasangan anda.

2. Jika berlaku pertengkaran tentang sesuatu topik, janganlah ungkit perkara atau masalah lain kerana ia mungkin boleh membesarkan masalah itu. 

3. Jangan bertindak menggunakan fizikal atau melemparkan barang seperti pinggan mangkuk. Masalah bertambah sulit jadinya.

4. Jangan guna perkataan kasar dan menyakitkan hati. Guna perkataan yang lembut. Kalau tak mampu pun, cuba kawal nada suara tu.

5. Jangan biarkan pihak ketiga seperti mentua, ,kawan, ipar atau adik-beradik terbabit dalam pertengkaran kerana ia menambahkan kecurigaan dan api pertengkaran. Selesaikan secara baik antara pasangan.

6. Kalau keadaan jadi makin tegang, ambil masa untuk tenangkan diri dan situasi. Sebab bila kita marah, kita lebih cenderung untuk buat keputusan mengikut emosi. Bila perasaan tu dah ok, baru bincang dan settle masalah tu.

7. Jangan bertengkar di depan anak-anak kerana ini menjadikan anak-anak tertekan dan mewujudkan masalah lain.

Semoga membantu ya!

1 comment:

  1. Halo semua, nama saya Safa El Sadat, saya telah berkahwin selama 20 tahun dengan suami saya dan kami mempunyai dua lelaki, Elder 16 tahun dan lebih muda 11 tahun. Suami saya sangat menyayangi saya tetapi pada satu ketika dia terlibat dalam hubungan dengan seorang wanita yang bersekutu. Saya tidak pernah membayangkannya, tetapi dengan cara sikapnya terhadap saya dan anak-anak berubah, kelewatan senaman membuat saya berfikir tentang masalah ini, Walaupun pada ulang tahun ke-20 Hari saya di Marsh, saya menjauhkan diri dari seks seperti yang kita janji untuk melakukannya pada Hari Ulang Tahun Perkahwinan, 15 hari sebelum ulang tahun perkahwinan, dia mengakui bahawa dia telah melakukan hubungan seks dengan kolaboratornya. Dia membawanya ke tempat tidur saya ketika saya keluar untuk bekerja, yang bermaksud bahawa perasaan saya tidak berharga kepadanya, keadaan mental saya penuh dengan penderitaan, saya fikir saya tidak boleh lupa dan sembuh sakit, wanita ini telah mengawal sepenuhnya dan saya tidak pernah mahu melakukannya dengan Keganasan, dia mahu memenangi saya selepas dia bercerai, dia berkata dia cemburu terhadap hubungan kami dan ia akan merosakkan saya dengan mengambil suami saya. Saya perlu membincangkannya dengan seorang kawan yang meminta saya untuk mencari ejaan yang mantap, pertama sekali, saya tidak pernah percaya pada Ejaan Cast ini tetapi saya perlu membuktikannya sehingga saya sampai ke email PROFESSOR PELLAR di internet tentang bagaimana dia telah membantu ramai orang mengambil punggung mereka dan membantu mengatur hubungan dan membuat orang bahagia dalam hubungan mereka dan beberapa cerita lain tentang penyakit rohani dan banyak lagi, saya menjelaskan keadaan saya kepadanya dan dia membantu saya membuat beberapa doa, beberapa herba, dan akar dan sedikit pengorbanan yang saya buat, dan dalam masa 3 hari dia berpaling untuk memohon maaf dan itu hanya satu keajaiban kepada saya, saya gembira yang membantu saya dan saya dengan bangganya boleh mengatakan bahawa suami saya kini bersama saya lagi dan dia kini jatuh cinta dengan saya seperti tidak pernah sebelum ini. hanya hubungi PROFESSOR PELLAR PELLAR melalui e-mel drpellar@gmail.com
    Adakah anda memerlukan bantuan dalam hubungan anda seperti mendapatkan suami, isteri, teman lelaki, teman wanita, memenangi loteri, rawatan herba untuk penyakit, HIV, STD, Asma, Arthritis, Fybroid, Stroke atau apa-apa jenis Penyakit, Promosi Kerja, Penonton yang membaca jawatan saya yang memerlukan sebarang bantuan dengan sebarang cabaran hidup harus menghubungi PROFESSOR PELLAR dan anda dengan senang hati akan melakukannya. hanya hubungi PROFESSOR PELLAR PELLAR melalui e-mel drpellar@gmail.com

    ReplyDelete

Powered by Blogger.