Khasiat Buah Ceri Malaysia Yang Anda Tak Tahu - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Khasiat Buah Ceri Malaysia Yang Anda Tak Tahu


Ada tak kenangan dengan buah ni masa zaman kanak kanak dulu?

Buah Kekut atau lebih deikenali buah ceri malayssia adalah tergolong dalam keluarga buah-buahan berukuran kecil yang manis rasanya. Buahnya muda berwarna hijau muda dan warnanya akan berubah menjadi merah terang ketika sudah masak.

Antara khasiatnya ialah..

Kencing Manis.

Daunnya juga boleh dikeringkan dan diolah menjadi teh yang sangat berkhasiat untuk kesihatan tubuh.

Cara pembuatannya tidak sulit, Keringkan daun berkenaan lalu direndam dengan air panas. Air tersebut akan berubah seperti air teh pada umumnya. Sila minum sehari dua kali untuk menurunkan tekanan darah tinggi.

Bagi mereka yang mengidap darah tinggi, ambil segenggam daun berkenaan dan diblender dengan air kelapa muda. Kemudian disaring untuk sekali minum. Dikatakan dalam masa yang singkat darahnya kembali menjadi normal.

Merawat gout.

1. Jika ada buahnya yang merah itu makanlah sebanyak mungkin contohnya 100 biji. Amalkan makan setiap hari sehingga anda sembuh. (Saya sembuh dari penyakit gout setelah mengamalkan memakan buah kekut ni dan menghindari makanan pantang)

2. Jika tidak ada buahnya yang merah itu, ambil daunnya sebanyak yang mungkin dan rebus sehingga air rebusannya berubah menjadi agak coklat seperti air teh. Jika bersama tangkainya, mungkin terasa agak kelat.

Setelah minum 4 cawan air teh daun pokok kekut ini, rasa kesakitan gout yang anda alami itu tidak lagi dirasai. It gone within 10 hours. Oh ya, untuk menghilangkan rasa kelat itu, campurlah apa yang anda mahu.

Antara khasiatnya yang lain ialah :

1) Menyembuhkan diabetes
2) Meredakan gejala flu
3) Menurunkan tekanan darah tinggi
4) Menurunkan kadar kolesterol dalam darah
5) Mengatasi infeksi
6) Anti-tumor
7) Meredakan sakit kepala
8) Pembunuh mikroba
9) Kandungan air pada buah kersen dapat mengembalikan kelembaban alami kulit 
10) Mencegah dan menyembuhkan batuk
11) Mengatasi radang seperti gout
12) Mencairkan darah

No comments

Powered by Blogger.