Kuku Anda Teruk Macam Ni, Rawat Hanya Dengan Rebusan Air Pokok Semalu.. - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Kuku Anda Teruk Macam Ni, Rawat Hanya Dengan Rebusan Air Pokok Semalu..


Pokok semalu, itulah anak daun-daun tumbuhan akan sentiasa mengkerut masa menyentuh. Dalam biologi, anak malu kepada tindakan kerana kepekaannya terhadap sangsangan. Banyak khasiatnya pokok ini dan ini diantaranya..

Cara caranya ialah..

1. Tumbuh-tumbuhan ini memang banyak terdapat di sekitar kawasan rumah kita, jadi carilah. Pastikan bila anda sudah mendapatkannya, cabut dengan akar-akarnya sekali. Kemudian, basuh sebersih-bersihnya dengan air yang bersih.

2. Pokok semalu yang dicabut menggunakan playar (keseluruhan pokoknya termasuk akar) direbus di dalam periuk hingga menggelegak. 

3. Biarkan sejuk sedikit sehinggalah agak-agak boleh dimasukkan tangan atau kaki di dalam air rebusan itu (masukkan air itu ke dalam besen atau baldi terlebih dahulu!). 

Khasiatnya..

Air rebusan ini cukup baik untuk mengekalkan kelembapan tangan dan kaki, menghilangkan gatal-gatal tangan dan kaki akibat 'makan sebayan' (loghat Kelantan) atau tangan dan kaki 'dimakan' dek air atau istilah saintifiknya, Athlete's foot dan juga cekam pada kuku tangan dan kaki. 

Sumber: Che Murad Abdullah‎

No comments

Powered by Blogger.