6 Makanan dan Minuman Terbaik Ketika Haid - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

6 Makanan dan Minuman Terbaik Ketika Haid


Ketika haid datang, wanita seringkali kita mengalami beberapa kesan sampingan, mulai dari kram perut, keletihan, perut kembung, hati yang berubah-ubah akibat rasa sakit di beberapa bahagian badan.

Sumber daripada Purewow, 6 makanan dan minuman ini terbukti mampu mengurangkan kesan sampingan haid.
1. Limau/yogurt - Kalsium boleh mengurangkan kemurungan dan kebimbangan di otak, vitamin D mengatur enzim yang mengubah triptofan menjadi serotonin (neurotransmitter yang membantu mengatur perubahan hati).
2. Mentega badam - Memberikan anda cukup protein dan serat yang dapat membantu menstabilkan gula darah anda.
3. Roti gandum - Magnesium kerana dapat membantu mengurangkan ketegangan otot, serta mengandungi vitamin B dan E yang telah ditunjukkan dapat melawan rasa letih dan kemurungan, terutama ketika haid.
4. Teh - Membantu meringankan kejang otot, mengurangkan kecemasan, serta mengurangkan rasa mudah tersinggung yang seringkali terjadi semasa haid, anda boleh minum secawan teh chamomile hangat. Namun jika gejala yang dirasakan adalah perut mual dan kembung, minumlah teh halia panas. 
5. Pisang - kaya akan vitamin B6, magnesium, dan kalium yang dapat mengurangkan pengekalan air dan perut kembung yang biasa berlaku semasa haid. 
6. Tembikai - Dapat melawan rasa kembung dan cirit-birit yang kadang terjadi pada masa haid.

No comments

Powered by Blogger.