Selain Boleh Sembuhkan Alzheimer, Buah Kelapa Boleh Sembuhkan 4 Penyakit Ini - Abang Terlajak Laris


Selain Boleh Sembuhkan Alzheimer, Buah Kelapa Boleh Sembuhkan 4 Penyakit Ini


Bukan sahaja minuman penyegar badan di kala cuaca panas, kelapa juga dikenali sebagai air pembekal tenaga semula jadi kerana ia kaya dengan potassium, pelbagai vitamin dan antioksida. Kelebihan buah kelapa daripada tempurung, buah, minyak sehingga airnya telah dibuktikan melalui beberapa penyelidikan saintifik.

1. Kajian dari Brazil mendapati menyapu minyak kelapa pada badan sebelum bersenam boleh meredakan tekanan oksidatif sekaligus mengurangkan hypertension.

2. Kajian oleh Institut Kebangsaan Kesihatan Amerika Syarikat melaporkan bahawa asid lemak dalam minyak kelapa melambatkan kesan penuaan pada otak.

3. Saintis India merumuskan bahawa kelapa mengandungi antimicrobial yang mampu mengatasi masalah dalam mulut seperti mengurangkan pembentukan plak dan gingitivis.

4. Kajian terpencil oleh penyelidik Sepanyol mendapati minyak kelapa memberi perubahan positif pada pesakit Alzheimer. Saintis dari New Zealand dan Australia juga mendapati minyak kelapa sangat berguna bagi mereka yang menghadapi masalah ingatan.

5. Penyelidik dari Jabatan Dermatologi, Pusat Perubatan Makati Filipina mendapati minyak kelapa boleh merawati masalah kulit kering yang serius.

No comments

Powered by Blogger.