Lelaki, Nak Tingkatkan Hormon Testosteron? Ambil 5 Makanan Ini - Abang Terlajak Laris


Lelaki, Nak Tingkatkan Hormon Testosteron? Ambil 5 Makanan Ini


Hormon testosteron merupakan sebuah hormon khusus lelaki yang boleh membantu mendorong keinginan berhubungan seksual dengan pasangan. 

Selain itu hormon ini sangat penting untuk membantu menjaga kesihatan terutama untuk kesihatan tulang, otot tubuh, kualiti sperma dan pertumbuhan rambut. 

Faktor usia dan juga penyakit kronik tertentu maka kadar hormon testosteron boleh menurun dengan cepat.   Pengambilan makanan ini mampu meningkatkan hormon testosteron.

1. Ikan tuna

Ikan tuna merupakan jenis ikan yang mengandungi vitamin D sangat tinggi. Tuna juga mengandungi protein yang sangat penting untuk menjaga agar jantung sentiasa sihat.

Apabila anda mengambil ikan tuna maka peluang kenaikan testosteron juga akan meningkat dengan cepat. Selain mengambil ikan tuna maka beberapa jenis ikan lain yang kaya dengan omega 3 seperti ikan salmon dan ikan sardin juga boleh digunakan secara rutin.

Namun pengambilan semua jenis ikan ini sebaiknya tidak bersamaan dengan sumber makanan yang mengandungi lemak tepu.


2. Kuning telur


Kuning telur boleh membantu meningkatkan kadar testosteron kerana mengandungi vitamin D dan juga protein.

Makanan ini sangat baik digunakan setiap hari sebagai sarapan pagi. Namun untuk mengatasi kesan sampingan dari telur yang dihasilkan dari ayam ternakan maka lebih baik memilih ayam telur kampung.

Namun sebaiknya anda boleh makan kuning telur ketika tidak mempunyai kadar kolesterol yang tinggi. Kadar kolesterol yang tinggi menjadi salah satu penyebab rendahnya tahap testosteron dalam badan.

3. Kacang polong


Semua lelaki yang mengalami masalah kadar testosteron rendah sebaiknya mengambil kacang polong lebih rajin. Kacang polong sangat penting untuk meningkatkan hormon kerana dapat membantu tubuh mendapatkan vitamin D dan zink.

Kedua-dua nutrisi ini sangat penting untuk menurunkan kolesterol dan mengawal jumlah testosteron.

Selain itu kacang polong juga sangat baik untuk menjaga kesihatan jantung sehingga dapat membuat tubuh lebih sihat.

4. Tiram dan kerang


Jika anda tidak mempunyai alahan dengan makanan laut maka tiram dan kerang boleh menjadi makanan penting untuk meningkatkan testosteron. Kedua-dua jenis makanan laut ini mengandungi seng yang sangat tinggi.

Seng adalah mineral yang akan membantu tubuh mendapatkan testosteron sehingga kesan hormon ini dapat diatasi secara semula jadi.

Kemudian kedua-dua jenis makanan laut ini juga boleh membantu meningkatkan libido sehingga sangat baik untuk mengatasi masalah libido yang rendah akibat kadar testosteron yang terus menurun.

Untuk mendapatkan semua manfaat ini maka pengambilan secara teratur dengan cara memasak yang betul sangat diperlukan. 

Sumber: Dr. Pakar Rochelle Kulit

Arjuna Maxx. Campuran herba lebih daripada 14 jenis herba dan rempah ratus yang bermutu tinggi dan amat berkhasiat untuk kaum lelaki.

No comments

Powered by Blogger.