Tubuh Gemuk Akibat Berat Air Tinggi, Apa Puncanya? - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Tubuh Gemuk Akibat Berat Air Tinggi, Apa Puncanya?


Sebanyak apapun anda minum air tidak akan membuat anda gemuk. Walaupun memang volume cairan yang anda minum akan secara tidak langsung memberi kesan kepada berat badan anda. Tetapi, tentu sahaja tidak akan seburuk jika anda gemuk kerana lemak yang terkumpul. Sesungguhnya kira-kira 70% badan anda terdiri daripada air, sehingga orang yang kurus sekalipun mempunyai cecair yang sangat banyak di dalam tubuhnya, tetapi bukan bermakna dia mengalami gemuk air.

Walaupun begitu, cecair tubuh mampu membuat perubahan berat badan anda berubah dari ke hari, kerana pergeseran cecair tubuh anda. Bahkan termasuk perkara yang sangat normal apabila anda mengalami perubahan berat badan - entah itu naik atau turun - sebanyak 1-2 kg dalam satu hari saja.

Tetapi hal ini tentu saja sangat mudah berubah, anggap saja berat air ini merupakan 'bayang-bayang' berat badan anda, yang boleh berubah akibat pelbagai perkara, seperti aktiviti fizikal - walaupun tidak dalam jumlah yang banyak. Tidak seperti kegemukan yang disebabkan oleh tumpukan lemak yang akan berlangsung dalam waktu yang lama dan cukup sukar untuk melakukan perubahan berat badan jika disebabkan oleh lemak - atau anda boleh berusaha dengan keras bersenam dan diet yang sihat.

Gemuk air justeru disebabkan oleh terlalu banyak makan makanan masin

Percaya atau tidak, makan makanan masin boleh membuat tubuh anda menyerap serta menyimpan lebih banyak air di dalam tubuh. Semua makanan masin dan makanan / minuman kemasan yang selalu anda pengambilan tersebut, mempunyai kandungan natrium yang cukup tinggi. Jumlah natrium akan memberi kesan kepada tetapan cecair di dalam badan.

Secara ringkasnya, organ buah pinggang - yang berfungsi untuk mengatur cecair dalam tubuh - akan memerlukan lebih banyak air, jika tubuh anda 'terlalu masin' akibat makan makanan yang mengandungi natrium. Tidak hanya itu, jumlah natrium yang tinggi juga boleh membuat keperluan cecair sel tubuh meningkat, sehingga tubuh akan menyerap air lebih banyak, bukannya mengeluarkannya melalui air kencing dan peluh.

Jadi, apabila makan makanan yang masin, tubuh anda akan seperti spons, yang sangat mudah menyerap air dan menahannya, sehingga tidak heran anda menjadi gemuk air.

Makanan tinggi karbohidrat juga boleh jadi alasan mengapa gemuk air ini terjadi

Jika anda makan makanan manis atau makanan yang tinggi karbohidrat, maka hati-hati, anda akan mengalami peningkatan berat badan secara drastik, boleh kerana gemuk air ataupun penumpukan kalori yang terlalu banyak. Apabila makanan yang tinggi karbohidrat atau manis anda konsumsi, maka secara semulajadi badan mengeluarkan hormon insulin untuk mengawal kadar gula darah yang meningkat akibat makanan yang masuk. Peningkatan hormon insulin yang berlaku ini, boleh membuat tubuh anda kembali menahan air lebih banyak, seperti semasa anda terlalu banyak mengambil makanan masin.

Lebih buruk lagi, setiap gram karbohidrat yang disimpan oleh otot dan hati anda sebagai sumber tenaga, akan membuat tubuh menyimpan air sebanyak 3 gram. Sehingga, setelah makan nasi atau mi dalam hidangan banyak, ini akan membuat anda merasa sangat kembung dan berat badan anda pun bertambah akibat karbohidrat yang anda makan serta air yang terlalu banyak disimpan.

No comments

Powered by Blogger.