5 Petua Berkesan Elak Beras Di Makan Bubuk - Abang Terlajak Laris


banner-cikgu-01

5 Petua Berkesan Elak Beras Di Makan Bubuk


Kutu beras ini membiak sangat pantas dan akan memakan isi beras. Jika tidak dihapuskan, akhirnya beras yang simpan akan menjadi hampas dan tidak boleh di makan lagi. 

Oleh itu, segera selamatkan beras yang disimpan daripada ‘serangan’  kutu beras ini. 

1.  Daun limau purut
Aroma herba yang kuat daripada daun limau purut bukan sahaja kutu beras tidak menyukainya malah sekali gus mampu menghilangkan  bau beras yang hapak. Untuk lebih efektif, letakkan daun limau purut ini di tiga lapisan beras, iaitu bahagian bawah bekas, tengah dan atas.

2.  Daun pandan
Kutu beras juga tidak suka dengan bau aroma daun pandan.  Jadi ambil sehelai daun pandan dan simpulkan ia sebelum dimasukkan ke dalam bekas penyimpanan beras. Bukan sahaja kutu beras dapat dihilangkan malah beras menjadi lebih wangi.

3.  Cili kering
Menggunakan cili kering juga amat efektif untuk menghindari adanya kutu beras. Caranya cukup mudah, cili kering dipotong dua dan letakkan di dalam bekas penyimpanan beras.

4. Jemur
Teknik ini sering dilakukan oleh ibu-ibu kita dahulu.  Letakkan beras yang telah di’huni’ oleh kutu beras di dalam dulang atau bekas terbuka. Kemdian jemur di bawah sinaran matahari sehingga kutu beras tiada.

5. Daun belimbing buluh
Sebaiknya simpan beras bersama dengan dua tiga helai daun belimbing buluh yang telah dikeringkan. Daun belimbing buluh dikatakan cukup berkesan menghapuskan kutu beras.

6. Kulit kayu manis
Selain bermanfaat digunakan untuk menghalau semut, kulit kayu manis juga boleh digunakan untuk menghindar atau menghalau kutu beras.  Aroma khasnya itu membuatkan kutu beras berasa tidak selesa.  

No comments

Powered by Blogger.