5 Tip Elak Ayam Masih 'Berdarah' Walaupun Sudah Digoreng - Abang Terlajak Laris


banner-cikgu-01

5 Tip Elak Ayam Masih 'Berdarah' Walaupun Sudah Digoreng


Pernah atau tidak, ketika anda menggoreng ayam ia tidak masak? Atau ketika anda makan di kedai, ayam goreng yang anda pilih masih 'berdarah' dan kurang masak?

1. Perhatikan saiz ayam
Jika tidak terlalu besar, boleh terus digoreng. Seandainya saiz ayam agak besar, anda boleh merebusnya terlebih dahulu sebelum digoreng.

2. Masak dengan api sederhana
Ketika panaskan minyak, anda boleh gunakan api besar. Kemudian segera kecilkan api ketika memasukkan ayam. Selepas 2-3 minit, kuatkan api ke sederhana dan teruskan goreng ayam sehingga masak.

3. Gunakan minyak yang banyak
Minyak yang banyak dapat 'merendam' ayam dan membuat isinya masak rata. Jika mahukan hidangan lebih sihat, gantikan minyak masak biasa dengan minyak biji bunga matahari, kanola atau minyak jagung.

4. Cucuk dengan garfu
Sebelum goreng ayam, cucukkan dengan garfu supaya isi ayam lebih mudah masak ketika digoreng.

5. Biarkan seketika
Jika ayam disimpan dalam peti sejuk beku, pastikan anda membiarkan ia lembut dengan betul sebelum digoreng. Ayam beku hanya akan masak di bahagian luar saja ketika digoreng sedangkan isi dalam masih mentah.

Diharapkan kelima-lima tip ringkas ini dapat membantu anda untuk menghasilkan ayam goreng yang masak sepenuhnya. Selamat mencuba.

Sumber: rasa

No comments

Powered by Blogger.