Cegah Anak Kecil Ketagih Gajet Sebelum Terlambat, Ini 8 Tipsnya - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Cegah Anak Kecil Ketagih Gajet Sebelum Terlambat, Ini 8 Tipsnya


Gajet daripada satu sudut dilihat dapat membantu kanak-kanak dalam proses pembelajaran. Namun, andai tidak dikawal ia boleh mengundang masalah. Antaranya seperti yang berlaku tidak lama dulu apabila seorang kanak-kanak  perempuan berusia empat tahun terpaksa menjalani rawatan psikiatri kerana ketagih bermain tablet.

1. Jangan beli selagi tiada kepentinganJangan beli telefon atau tablet untuk anak-anak selagi tiada kepentingan untuk menggunakannya.  Tidak perlu kenalkan mereka dengan komputer di awal usia apatah lagi game di internet.

2. Jangan main game depan anakWalau pun anda suka bermain game tapi jangan tunjukkan 'kegilaan' itu di depan anak-anak. Bagaimana mahu menegur anak jika bapa sendiri pun berjam-jam melayan game.

3. Bawa ke majlis ilmuMahu memberi ilmu atau pengetahuan caranya bukan semata-mata memberi gajet. Adalah lebih baik ibu bapa terus membawa anak-anak ke majlis ilmu. Ajak anak mendengar tazkirah di masjid atau surau, kem, kelas agama atau mana-mana majlis ilmu.

4. Bawa anak beriadahJika tidak memberi gajet, ibu bapa mesti mencari aktiviti untuk memenuhi masa anak sebagai gantinya. Ajak anak berbasikal, beriadah di taman permainan atau apa-apa aktiviti di luar rumah agar mereka tidak bosan.

5. Ajak anak baca al-QuranDaripada menghabiskan masa dengan telefon berjam-jam, hadkan masanya. Ajak pula anak baca al-Quran tapi pastikan ibu ayah turut membacanya bukan hanya menyuruh.

6. Hadkan masa menonton TVKesan menonton  tv berlebihan sama juga dengan gajet, jadi hadkan masa menonton anak. Jangan dibiarkan saja anak-anak menonton kartun pagi, petang, dan malam. Kartun dikatakan merangsang minda kanak-kanak, tapi jika berlebihan, tak elok juga.

7. Tanamkan sifat zuhudTanamkan dalam jiwa anak-anak sifat zuhud dan tidak bermewah-mewah. Terus-terang pada anak-anak, ‘keluarga kita orang susah‘. Fahamkan anak-anak, jangan terpengaruh dengan anak-anak orang berada yang membeli telefon bimbit atau gajet yang mahal. 

8. Kenalkan dengan buku ilmiahKenalkan anak dengan buku-buku ilmiah. Kalau boleh kurangkan mereka membaca buku kisah-kisah dongeng. Berikan mereka buku-buku ringkas sirah Nabi s.a.w. Ada banyak di pasaran. Bacakan pada mereka sehingga mereka minat. Ambil sedikit masa 10 minit sebelum tidur sebagai contoh cerita tentang Nabi s.a.w.

Sumber: tazkirah.net

No comments

Powered by Blogger.