5 Perkara Buat Wanita Lebih Cepat Tua - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

5 Perkara Buat Wanita Lebih Cepat Tua


Wanita kalau boleh selalu nak dipanggil sweet 18 betul tak? Tapi tak semua yang mementibgkan penjagaan diri sendiri hingga lebih nampak berusia daripada umur. Ini antara perkara yang buat anda anmpak lebih tua daripada umur sebenar.

1. Kulit Kering

Kulit kering adalah simptom awalan yang menunjukkan bahawa badan kita sudah semakin kurang hormon. Ia mula menyusut apabila usia kita 25 tahun. Kita akan mula terasa kering pada badan dan muka. 

Bagi yang dulunya kulit jenis berminyak, anda jangan terlalu gembira bila kulit sudah tidak lagi berminyak & berjerawat. Sepatutnya, penjagaan wajah dan badan haruslah ditukar bersesuaian dengan perubahan kulit. Ini kerana, kulit yang kering cenderung mudah kusam, berjeragat dan berkedut

2. Kenaikan Berat Badan Selepas Berkahwin & Bersalin

Apabila wanita mencecah angka 26 tahun ke atas, perubahan yang paling ketara ialah dari kenaikan berat badan saban tahun. Ini kerana penurunan hormon estrogen membuatkan kalori lambat dibakar. Ditambah tiada bantuan dari sudut suplemen dan senaman berkala. 

Wanita cenderung gemuk selepas berkahwin dan bersalin. Majoriti disebabkan rasa selesa atau alasan “ sudah berpunya “ antara faktor tiada fokus untuk menjaga berat badan ideal. Akibatnya, anda kelihatan berumur disebabkan badan dan wajah yang semakin berlemak, rambut yang makin menipis dan perut yang makin membuncit

3. Tiada Lagi Ghairah Mencantikkan Diri Kerana Rasa Diri Sudah Tua

Perkara ini biasa untuk wanita luar bandar. Ini kerana, di usia 30an ke atas adalah umur yang dianggap sudah matang. Agak kekok untuk berpenampilan menawan kerana segan dengan jiran tetangga. Ia sekaligus menjadikan anda kelihatan berumur dan lusuh

4. Mengabaikan Kesihatan Dalaman Wanita

Apabila sudah berkahwin dan beranak pinak, ramai yang tidak mengamalkan apa-apa suplemen. Samada kurang kesedaran atau masalah kewangan. Jika suplemen memerlukan anda mengeluarkan wang yang banyak, memadai dengan penjagaan makanan kesihatan yang baik. Apabila diserang pelbagai penyakit seperti tombong, keputihan, kencing manis, darah tinggi dan sebagainya ia akan mengganggu kepada raut wajah anda. Sekaligus ia menampakkan wajah berumur dari usia sebenar.

5. Malas

Ya, ini penyakit paling banyak dihadapi oleh semua orang. Bila diturutkan rasa malas memang semuanya akan jadi NEGATIF. Nak mandi malas, nak bersenam malas, nak berdandan malas, nak sikat ambut malas..semuanya malas. Alasan bila berjumpa orang kita akan sebut, sibuk jaga rumahtangga, kerja dan sebagainya. Bila ia berlarutan, penyakit ini lah yang akan membuatkan anda nampak tua dari usia.

No comments

Powered by Blogger.