8 Tanda Awal Kanser Payudara Merebak - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

8 Tanda Awal Kanser Payudara MerebakTanda-tanda kanser payudara yang paling sering kita temui adalah munculnya ketulan disekitar payudara dan wanita sangat takut dengan kanser jenis ini. kerana kebanyakan kanser payudara menyerang para wanita.

Ketulan tersebut boleh amat mengganggu wanita dan ukuranya boleh kecil sampai cukup besar. untuk anda pengetahuan mengenai tanda kanser payudara amat penting dan entri kali ini kami akan memberikan ulasan penuh dibawah, apabila anda mendapati ketulan di sekitar payudara tidak semua menunjukkan kanser jadi jangan takut dan sila semak ulasan dibawah.

1. Ketulan disekitar Payudara


Tanda paling awal ketika kanser payudara merebak adalah terdapat ketulan disekitar payudara. tapi perlu anda tahu ada sebahagian wanita yang memang mempunyai ketulan dan boleh jadi itu bukan kanser.

Sebagai cara pencegahan sebaiknya apabila anda mendapati ketulan langsung berkunjung ke doktor. sebenarnya kita masih boleh membezakan sama ada ketulan tersebut adalah kanser atau tidak dengan beberapa tanda dibawah.

i. Tanda mungkin bukan kanser

Ketulan akan hilang selepas haid
Ketulan lembut
Ada beberapa ketulan di payudara
Terdapat ketulan di payudara sebelahnya

ii. Tanda yang mungkin kanser

Ketulan terasa keras
Ketulan hanya ada satu
Kulit payudara mengecut
Keluar cecair lelehan dari ketulan tersebut
Tidak ada ketulan di payudara sebelahnya
Bila anda mencari ketulan di berdekatan ketiak juga mesti waspada kerana ada beberapa kanser yang muncul ketiak.

2. Tiba-tiba Keluar Cecair dari Payudara


Bila saat ini anda tidak berada dalam masa menyusukan anak tapi tiba tiba keluar cecair boleh menjadi tanda dari kanser. 

Ada 2 jenis cecair yang keluar yang mesti anda waspada:-

Cecair Jernih
biasanya cecair ini tidak mempunyai warna atau jernih dan boleh agak kental artinya kanser masih dalam peringkat awal dan masih boleh diubati dengan cepat

Cecair Bercampur Darah
bila payudara anda mengeluarkan cecair berwarna merah seperti darah atau boleh juga berwarna coklat artinya kanser sudah dalam tahap berbahaya dan mesti segera mendapatkan rawatan

3. Warna Kulit Payudara Menjadi Merah Bila anda mendapati ada yang berbeza dari wanra kulit payudara anda seperti kelihatan merah atau gelap di salah satu sisinya maka anda mesti waspada.

Tanda ini mempunyai tanda khas iaitu bila disentuh akan terasa hangat namun pada berdekatan yang disentuh saja. selain itu boleh juga terdapat bengkak di bahagian yang berwarna merah tadi

4. Terasa Gatal Pada Puting Susu


Sementara faktor lain sebagai tanda kanser payudara adalah terasa gatal pada bahagian puting. gatal ini ada yang tidak menjengkelkan tapi ada juga yang sangat menjengkelkan bila intensiti gatal sangat tinggi.

Selain itu kulit disekitar payudara juga akan mengelupas dan ini sangat sakit. pada tahap ini sebaiknya segera mendapatkan rawatan kerana kulit adalah bahagian yang sangat peka apalagi bila terjadi pada bahagian payudara.

5. Saiz Payudara Menjadi Besar atau Kecil Tanpa Sebab


Biasanya bentuk payudara memang akan mengalami perubahan saiz bila anda masih dalam masa remaja ke arah dewasa. tapi bila perubahan saiz pada satu bahagian payudara berlaku secara tiba-tiba tanpa sebab boleh jadi itu adalah tanda kanser.

Selain itu, boleh juga mengalami perubahan bentuk dari yang yang dahulu agak mancung menjadi kendur kebawah. agar anda lebih faham boleh melihat gambar diatas salah satu bahagian payudara mengalami perubahan saiz.

6. Terasa Sakit di Bahagian Payudara dan Tidak Hilang


Bila anda sedang masa haid atau hamil payudara memang biasanya akan terasa sakit dan beberapa waktu kemudian rasa sakit tersebut pasti akan hilang. sebaiknya anda tengok pada bahagian yang sakit tersebut.

Bila rasa sakit tidak hilang dan saiz payudara anda terus membesar boleh jadi adalah tanda kanser payudara, jadi apa yang harus anda lakukan?

Elakkan penggunaan minyak pereda sakit
Jangan disentuh-sentuh dengan kuat
Segera dapatkan nasihat pada doktor

7. Puting Masuk ke Bahagian Dalam


bila anda merasakan keadaan yang sangat tidak wajar seperti puting masuk ke bahagian dalam segera waspada. secara normal puting akan menonjol keluar pada semua wanita dan jika ini terjadi adalah dengan segera berjumpa dengan doktor.

Tapi, perlu anda ingat, bahagian lain selain puting juga boleh masuk ke dalam kerana dalam beberapa kes kanser payudara pernah terjadi.

8. Terjadi Kerutan di Sekitar Bahagian Payudara


Setiap wanita yang mempunyai umur banyak pasti akan menghadapi kedutan di semua bahagian kulit termasuk payudara. tapi bila anda masih muda namun memiliki sebuah kedutan di bahagian payudara anda harus waspada.

Biasanya kedutan ini akan terasa amat kasar pada bahagian tertentu sahaja dan juga berwarna sedikit hitam. jika anda menghadapi dari satu atau semua tanda kanser payudara di atas cara yang paling betul adalah dengan segera berjumpa dengan doktor agar mendapatkan rawatan yang betul.

Kanser biasanya memakan waktu 15 - 20 tahun untuk terjadi tapi ada juga yang terjadi dalam masa yang kurang dan cara paling mudah untuk mengetahui kanser adalah dengan Blood Test untuk Cancer Marker.

No comments

Powered by Blogger.