Cara DIY Jus Bawang & Madu Rawat Rambut Gugur - Abang Terlajak Laris


Cara DIY Jus Bawang & Madu Rawat Rambut Gugur


Kandungan sulfur didlam bawang boleh memperbaiki peredaran darah, merangsang folikel rambut dan menggalakkan pertumbuhan semula rambut.

Sulfur dianggap sebagai salah satu blok bangunan utama rambut. Ia diperlukan untuk kolagen sihat dan keratin. Banyak asid amino, blok binaan protein, mempunyai komponen sulfur, dan protein keratin mempunyai sejumlah besar asid amino yang mengandungi sulfur.

Kajian juga mendapati bawang berguna untuk merawat keguguran rambut. Tambahan, bawang boleh membantu mengawal kelemumur dan jangkitan kulit kepala serta membalikkan uban pra-matang.

Satu kajian kecil yang disiarkan dalam Journal of Dermatology pada tahun 2002 mendapati bahawa peserta yang mengalami alopecia areata yang menggunakan jus bawang untuk kulit kepala dua kali sehari selama 2 bulan mempunyai kadar yang lebih tinggi daripada pertumbuhan semula rambut daripada mereka dalam kumpulan kawalan yang menggunakan air paip. Keputusan yang lebih baik di kalangan lelaki berbanding perempuan.

Alopecia areata

Dah baca faktanya kan?

Bahan bahan  yang anda perlukan:
Bawang merah
Madu
Minyak pati pilihan anda (pilihan), contohnya seperti minyak lavender.

Cara caranya ialah:

1. Kupas, cincang bawang merah.
2. Gunakan penapis, tekan bawnag yang dicincang hingga keluar jus.
3. Masukkan 1-2 sudu teh madu ke dalam jus bawang.
4. Tambahkan beberapa titis minyak pati, seperti minyak lavender.
5. Siap untuk digunakan.

Cara ini menggalakkan rambut licin dan berkilat disebabkan oleh penambahan madu. Madu mengandungi antioksidan dan memberi kelembapan kepada rambut.

No comments

Powered by Blogger.