Wang Tiada Bila Diperlukan, 5 Sebab Ini Yang Anda Kena Tahu - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Wang Tiada Bila Diperlukan, 5 Sebab Ini Yang Anda Kena Tahu


1. Menganggap Bajet Itu Bukan Keperluan


Setelah anda mengenal pasti kalori kosong yang terdapat di dalam bajet anda, anda akan berasa lebih baik dan lebih fokus. Jika anda tidak boleh mengagak perbelanjaan bulanan anda, untuk menjimatkan buat jangka panjang adalah hampir mustahil. Mengesan setiap satu perbelanjaan – dari duit parking dan juga sewa dalam masa tiga bulan.

2. Tidak Ambil Berat Pasal Hutang

Satu dalam lima orang berfikir bahawa menangguhkan hutang kad kredit dari bulan-ke-bulan adalah cara yang terbaik untuk menguruskan kewangan. Sebagai langkah yang bijak, buat pelan jangka panjang untuk membantu anda membendung perbelanjaan.

3. Membeli Belah Yang Murah, Bukan Dengan Bijak

Sudah semestinya  almari anda kelihatan munasabah berbanding dengan teman wanita anda, tetapi itu tidak bermakna anda memerlukan hoodie lain. Daripada anda menggila semasa membeli-belah, cuba berikan tumpuan kepada beberapa keping sahaja sebagai pelaburan yang berkualiti.

4. Mengelakkan Perbincangan Mengenai Kewangan

Ia adalah penting untuk bercakap tentang pasangan anda tentang matlamat jangka pendek, seperti bercuti, dan perbelanjaan jangka panjang, seperti persaraan. Jujurlah dengan masalah kewangan yang sedang anda hadapi dan cubalah berbuat baik kepada pasangan anda.

5. Menghabiskan Duit Di Tempat Kerja

Ya, ketidaktentuan ekonomi membuatkan anda berasa bertuah mempunyai pekerjaan, tetapi itu bukan bermakna anda perlu bekerja seperti tikus. Anda berhak untuk mendapat kenaikan gaji jika anda membantu membawakan keuntungan dan membuat wang untuk syarikat itu.

2 comments:

Powered by Blogger.