5 Cara Lembapkan Bibir, Atasi Bibir Kering & Kusam - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

5 Cara Lembapkan Bibir, Atasi Bibir Kering & Kusam


Siapa yang tidak ingin memiliki bibir yang cantik dan pasti ramai yang ingin memerahkan bibir dan juga memastikan bibir mereka sentiasa lembap dan tidak kering.

1. Elakkan tabiat suka menjilat bibir dengan lidah untuk membasahkan bibir yang kering atau ketika haus sebab perbuatan ini sebenarnya akan mengeringkan lagi permukaan bibir kita disebabkan enzim yang terkandung dalam air liur.

3. Minum air dengan banyak. Maksud banyak disini ialah bukan minum 2, 3 gelas pada satu masa tetapi minum banyak secara berkala, contohnya sekarang ni minum segelas air, 2, 3 jam kemudian minum lagi. Minum air dengan banyak dan kerap akan membantu membasahkan bibir dan melembapkannya disamping dapat mengurangkan maslaah bibir menjadi cepat kering.

4. Guna pelembap bibir. Standby satu pelembap bibir supaya anda boleh gunakan pada bila-bila masa bibir anda terasa kering.

5. Anda boleh gunakan lipstik tapi pastikan anda membuang kesan lipstik atau gincu dengan sepenuhnya sebelum anda tidur. Jangan biarkan kesan lipstik tidak dicuci dan dibawa tidur.

6. Petua bibir sentiasa lembap yang boleh kita ikuti ialah dengan menyapu madu lebah di permukaan bibir. Cara ini bukan sahaja boleh melembapkan bibir malah boleh membantu memerahkan semula bibir hitam atau gelap.

7. Gunakan uncang teh. Caranya ialah dengan rendamkan dulu uncang teh dan letakkan atau tekapkan di bibir anda selama beberapa minit.

Sumber: Saja Heboh

No comments

Powered by Blogger.