5 Tips Boleh Dilakukan Ibubapa Untuk Memupuk Kasih Sayang Antara Adik Beradik Sejak Kecil - Abang Terlajak Laris


5 Tips Boleh Dilakukan Ibubapa Untuk Memupuk Kasih Sayang Antara Adik Beradik Sejak Kecil


Ibu bapa pasti mengharapkan mereka adik beradik sentiasa bersatu dan saling sayang menyayangi sampai bila-bila. Sebenarnya harapan anda itu haruslah di usahakan daripada anak-anak masih kecil lagi. Bab kata pepatah jikalau mahu melentur buluh biarlah dari rebungnya. 

Ini antara perkara yang perlu anda lakukan semasa anak-anak masih kecil kalau anda mahu hubungan adik beradik anak-anak terus kukuh dan bahagia sampai bila-bila.

1. Sama AdilTidak adil merupakan kesilapan yang sering ibu bapa buat tanpa sedar. Contohnya apabila adik buat silap bukan adik yang dimarahi tetapi yang sulung. Alasan yang tua tidak jaga yang kecil. Apabila situasi ini terlalu kerap berlaku akan membuatkan si sulung membenci adiknya dan mereka secara tidak langsung menjadi jauh dan mencemburui antara satu sama lain.

2. Sikap Tolong-Menolong
Walaupun mereka masih kecil tetapi sikap tolong menolong ini perlu diajar dari awal lagi. Contohnya apabila adik keluarkan permainan dan ketika masa berkemas. Minta abang atau kakak tolong mengemas sama-sama. Sambil mengemas mungkin anda boleh berikan pujian atau bermain siapa lagi pantas menyimpan. Mereka akan rasa seronok dan bergembira bekerjasama.

3. Makan sama-sama
Usahakanlah paling tidak sekali dalam sehari untuk semua ahli keluarga berkumpul makan bersama-sama. Saat makan bersama-sama, bercerita dan ketawa akan membuat semua ahli keluarga rasa seronok dan menghargai antara satu sama lain.  

4. Jaga antara satu sama lain

A post shared by Nur Shahida Mohd Rashid (@shahidadherbs) on


Sehari paling kurang sekali wajib pesankan pada anak-anak untuk mereka sentiasa jaga antara satu sama lain. Sebelum pergi sekolah atau boleh juga sebelum tidur katakan pada anak-anak “Abang atau kakak perlu jaga adik dan begitu juga adik perlu jaga abang atau kakak……..”. Percayalah kalau dari kecil anda sudah ingatkan perkara ini pada anak-anak apabila mereka dewasa kelak pesanan ini akan sentiasa kukuh dalam ingatan mereka adik beradik.

5. Tunjukkan Contoh Yang Baik
Jangan jadi seperti ketam mengajar anaknya berjalan. Mahu anak-anak jadi baik tetapi anda sendiri tidak begitu. Anda juga perlu pasti kan hubungan anda dengan adik beradik baik. Sentiasa tolong menolong, ziarah menzirahi serta sayang menyayangi antara satu sama lain. Contoh yang baik ini akan mereka jadikan sebagai panduan untuk mereka bila dewasa nanti.

No comments

Powered by Blogger.