Selain Kulit Kayu Manis, Ini 6 Rempah Berkesan Untuk Kurus! - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Selain Kulit Kayu Manis, Ini 6 Rempah Berkesan Untuk Kurus!

KOMPAS.com melaporkan sebuah kajian mendapati kunyit atau beberapa rempah tertentu boleh membantu menuurunkan berat badan.

1. Kunyit

Sebuah kajian dari Universiti Tufts, Amerika, mendapati kunyit membantu tubuh membakar lemak.
Kunyit juga dilaporkan mampu merawat penyakit Alzheimer selain membantu mengawal kestabilan hormon ketika datang bulan.

2. Kayu Manis

Selain membantu menyeimbangkan dan menurunkan kadar gula darah, kayu manis menyekat nafsu makan dan membuat anda merasa kenyang lebih lama.

Bukan itu sahaja, kayu manis juga merupakan alternatif kepada gula ketika sedang menikmati secawan kopi atau teh, sekali gus mengurangkan kadar kalori.

3. Cili

Seperti kunyit, cili juga bersifat panas. Menurut ahli gizi Lauren Minchen, penggunaan  rempah-rempah yang bersifat 'panas' ke dalam masakan dapat membantu membakar hingga 100 kalori bagi setiap hidangan makanan.

4. Jintan


Hanya dengan satu sudu teh jintan setiap hari, ia membantu anda membakar lemak tubuh hingga tiga kali ganda jika dibandingkan dengan masakan tanpa jintan.

5. Halia

Seperti kayu manis, halia juga membantu mengawal peningkatan kadar gula darah selepas anda mengambil makanan bergula atau berkarbohirat tinggi. Selain itu, halia bersifat panas atau termogenik yang membantu memercepatkan proses pembakaran lemak, menurut Barbara Mendez, ahli nutrisi di New York City.

6. Bawang putih

Sesetengah orang tidak menyukai bawang putih karena menurut mereka, ia membuat nafas menjadi berbau kurang menyenangkan. Walau bagaimanapun, bawang putih adalah pembakar lemak yang baik.

7. Lada hitam


Seperti halia, lada hitam juga bersifat termogenik. Menurut Barbara, lada hitam mampu menghalang pembentukan sel-sel lemak baru. Jadi, rempah ini sangat bermanfaat untuk mencegah kenaikan berat badan.

No comments

Powered by Blogger.