Pahit Manis Kahwin Usia Muda, Ini Pengalaman Yang Saya Lalui - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Pahit Manis Kahwin Usia Muda, Ini Pengalaman Yang Saya Lalui


Jika dahulu, kahwin muda adalah perkara biasa, namun kini tidak lagi. Ramai anak muda takut untuk kahwin awal dek kerana taraf hidup yang semakin meningkat.

Ini antara yang saya nak kongsikan kepada anda tentang pahit manis apabila berkahwin di usia muda.

1. PASANGAN MUDA MEMANG AKAN BERTENGKAR

“Selepas kahwin, sebagai pasangan muda, selalu juga bertengkar. Masing-masing ego. Tapi saya pernah terdengar satu ceramah daripada Dato’ Fadilah Kamsah tentang perlunya kurangkan sikap ego kerana ia tidak mendatangkan kebaikan.

2. TAK RUGI PUN KALAU KURANGKAN EGO

“Dan tak rugi pun jika kurangkan ego. Ia membuatkan saya terfikir dan sebagai isteri saya lebih banyak mengalah demi kesejahteraan rumah tangga.”

3. JANGAN MUDAH PERCAYA CAKAP ORANG

“Pernah juga dilanda gosip kami hendak bercerai. Ketika itu memang kami bertengkar tapi biasalah, suami isteri. Tapi tidaklah sampai hendak berpisah. Begitu juga gosip kononnya Dato’ berkahwin dua. Mula-mula stres juga baca komen-komen netizen tapi lama kelamaan saya dah tak baca.” Ujar Datin Shahida.

4. SUAMI ISTERI PERLU SALING MEMBANTU

“Untuk bulan puasa, kami akan kurangkan aktiviti. Selalunya air tebu jadi kemestian dan ikan patin masak tempoyak pula antara lauk kegemaran Dato’. Kalau nak tahu, Dato’ memang pandai masak dan air tangannya memang sedap. Main campak-campak pun sedap.”

No comments

Powered by Blogger.