Betul Ke Setiap Pasangan Suami Isteri Akan Lalui 4 Fasa Perkahwinan Ini? - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Betul Ke Setiap Pasangan Suami Isteri Akan Lalui 4 Fasa Perkahwinan Ini?


Dalam sedar atau tidak sedar, kehidupan alam berumah tangga pada awal lima tahun perkahwinan, sememangnya berhadapan dengan pelbagai konflik. Itulah ujian yang Allah SWT berikan kepada hamba-Nya. Bukan menghukum hamba-Nya malah ia adalah ujian yang menguji keimanan.  Oleh itu, setiap pasangan suami isteri haruslah bersiap sedia dengan fasa perkahwinan. Jika kesabaran tinggi, hadiah yang menanti pasti manis dengan kebahagiaan pada akhirnya. 

Fasa 1 – 5 tahun pertama perkahwinan

Tempoh mengenali pasangan bila sudah duduk sebumbung. Pada masa inilah paling banyak dugaan antaranya sukar faham sikap pasangan, masalah kewangan, mentua, anak kecil dan banyak lagi. Dalam fasa ini perlu banyak toleransi, berbincang dan paling penting sabar.

Fasa 2-  Usia perkahwinan 5-10 tahun

Pada fasa ini suami isteri sudah memahami sikap pasangan masing-masing. Sudah maklum apa yang boleh jadi punca konflik dan cara mengelakkannya. Ramai juga yang sudah malas merajuk pada fasa ini.  Dengan anak-anak semakin membesar, rumah tangga pada masa ini juga semakin stabil.   

Fasa 3- Usia perkahwinan 10- 15 tahun

Walau sudah stabil dan rumah tangga bahagia tapi suami isteri yang dalam fasa ini perlu hati-hati. Memasuki 40-an ada yang mula mengalami krisis pertengahan usia.
Ada yang mula rasa bosan dan menjeling pada orang lain. Mungkin juga berlaku kerana suami isteri lebih beri perhatian pada anak-anak yang meningkat remaja atau pun kerjaya.

Fasa 4 – Usia perkahwinan 15-20 tahun

Jika sudah memasuki fasa ini bermakna anda mungkin boleh berasa selesa. Kadar perceraian pun kurang pada usia perkahwinan ini tapi manusia hanya merancang Tuhan juga yang menentukan. Ada juga konflik dan krisis berlaku pada usia perkahwinan ini tapi jarang. Apa yang pasti jika anda sudah sampai ke tahap ini maka bersyukurlah dan jagalah kerukunan rumah tangga.

Walau fasa perkahwinan anda sekarang satu yang pasti untuk melaluinya anda perlu bersabar dan bertoleransi dengan pasangan. Itulah resipi yang bukan lagi rahsia untuk sesebuah rumah tangga bertahan. 

Sumber: Sinar Harian 

No comments

Powered by Blogger.