Penyakit PCOS, Tanda & Disebabkan Apa? Remaja Wanita Kena Ambil Tahu - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Penyakit PCOS, Tanda & Disebabkan Apa? Remaja Wanita Kena Ambil Tahu


Ovari Sindrom Polycystic (PCOS) adalah penyakit endokrin pembiakan yang paling biasa di kalangan wanita dalam usia reproduktif. Walaupun pcos tidak menerima publisiti yang meluas, ia memberi kesan kepada ramai remaja wanita . Malahan  1 dalam 10 wanita dipercayai mengalami masalah ini.

Walaupun gejala berbeza antara satu sama yang lain,namun gejala yang paling biasa dialami adalah haid yang tidak teratur, jerawat, tumbuh bulu yang berlebihan di muka,kaki dan berat badan yang berlebihan. 

Kefahaman tentang penyakit ini boleh membantu para remaja wanita mengenali dan memahami trend semasa dalam rawatan perubatan juga peranan penting diet yang seimbang  serta perkara- perkara lain yang  boleh berkaitan.

Apakah sebenarnya PCOS?

PCOS berpunca dari ketidakseimbangan hormon yang menyebabkan haid tidak teratur, tumbuh bulu rambut yang tidak di ingini dan jerawat. Nama "Poli", yang bermaksud "banyak", dan "Cystic", yang bermaksud "cyst", merujuk kepada fakta bahawa mereka yang mempunyai PCOS mempunyai ovari yang mengandungi banyak cyst kecil. Cyst kecil ini juga dipanggil folikel tumbuh dalam ovari ,namun ianya bukan sejenis barah dan tidak perlu dibuang melalui pembedahan.

Apakah tanda-tanda seseorang yang mengalami PCOS?

Wanita yang mengalami PCOS lazimnya mempunyai satu atau lebih tanda-tanda.Sebahagian daripada tanda-tanda yang paling biasa termasuk:
Haid tidak teratur - haid yang datang beberapa bulan sekali, tidak datang haid sama sekali, atau haid yang terlalu kerap
Hirsutisme – tumbuh bulu yang lebat pada muka atau bahagian badan lain
Jerawat
Penambahan atau penurunan berat badan dan dalam beberapa kes kegemukan (obesiti)
Nigricans acanthosis keadaan seperti tampalan kulit gelap di bahagian belakang leher dan kawasan-kawasan lain.
Ketidaksuburan disebabkan haid yang tidak teratur atau kekurangan ovulasi(waktu subur)

Lain-lain yang tanda / gejala termasuk:

Penipisan rambut (pada bahagian atas kepala)
Kolesterol tinggi dan / atau HDL rendah "kolesterol baik"
Tekanan darah tinggi
Pra-diabetes atau dalam beberapa kes, diabetes

Apa yang menyebabkan PCOS?

PCOS adalah disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon yang dirembeskan oleh kelenjar pituitari yang seterusnya memberi kesan kepada ovari. Ramai remaja dengan PCOS juga mempunyai tahap insulin yang lebih tinggi daripada tahap insulin normal.PCOS biasanya berlaku apabila hormon luteinizing (LH) meningkat atau tahap insulin terlalu tinggi, menyebabkan pengeluaran testosteron(hormon lelaki) tambahan oleh ovari.

Bagaimana untuk mengetahui jika mengalami PCOS?

Jika remaja mengesan  2 atau lebih daripada gejala-gejala di atas, berkemungkinan besar terdapat risiko PCOS.

Remaja boleh berjumpa doktor di klinik/hospital untuk melakukan penilaian awal sebelum dirujuk kepada pakar sakit puan untuk melakukan pemeriksaan dan ujian lanjutan.

Kesan penyakit PCOS Kepada Masa depan Para Remaja

Ramai remaja yang bermasalah pcos kurang memahami tentang kesan yang bakal ditanggung  apabila meningkat dewasa dan berumahtangga kelak.Perkataan dilema yang saya gunakan ketika menulis tentang remaja dalam topik keputihan wanita,kini dilema saya guna sekali lagi bagi menceritakan betapa “blackout” informasi tentang pcos dikalangan remaja  bakal membawa impak yang besar di kemudian hari.

Sumber: Dr. Salwa

No comments

Powered by Blogger.