Macam Mana Nak Buat Pasangan Kuat Cemburu? - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Macam Mana Nak Buat Pasangan Kuat Cemburu?


Dalam rumah tangga, perasaan cemburu dalam diri setiap pasangan kena ada. Setuju tak? Cemburu kan tanda sayang. Kalau tak cemburu tu nampak sangat ruamhatangga tu hambar dan cinta antara anda tak meriah. Tapi, cemburu yang berlebihan akan memusnahkan rumahtangga. Apabila perkara ini terjadi, anda kena bijak untuk menguruskan perasan dan emosi ketika itu. Salah satunya, anda disaran agar jangan terbawa-bawa dengan situasi ini. 

Selain itu, Anda kena belajar untuk menerima bahawa pasangan anda bukan sengaja membuatkan anda berasa cemburu – mungkin dia ada masalah besar dan dia ingin berkongsi dengan orang yang dipercayai selain diri anda. Dia bukan menggatal tau! Jadi, cuba faham situasi yang dihadapinya.

Gunakan semua peluang yang ada untuk membina semula keyakinan si dia terhadap anda. Beri dia pujian jika itu boleh membantu, minta pendapatnya jika anda mahu dan tunjukkan kasih sayang anda pabila anda memang jatuh cinta dengannya. Tunjukkan kepadanya betapa anda mencintainya biarpun ketika dia gagal, dan ketika dia berasakan dirinya tidak sempurna.

Elakkan menjalin hubungan mesra dengan lelaki/wanita lain semata-mata untuk melupakan si dia. Ini hanya akan membuatkan situasi menjadi lebih parah. Apa yang si dia amat perlukan adalah ‘keselamatan’ dalam perhubungan terjamin dan kesinambungan dalam perhubungan yang dijalin.

Cuba untuk berbicara secara bersemuka dengan pasangan anda mengenai perasaan cemburunya itu. Ambil perhatian atas apa jua yang diperkatakan dan belajar untuk mengatasi rasa cemburu si dia.

Jika anda sudah mencuba segalanya dan pasangan anda masih dengan sikap kuat cemburunya itu, sesi kaunseling mungkin jalan terbaik sebelum anda memutusakan untuk meneruskan ataupun memutuskan perhubungan. 

Mula belajar menerima bahawa rasa cemburu itu adalah masalah diri sendiri dan menjadi tanggungjawab anda untuk mengatasinya. Tidak ada orang lain yang boleh membuatkan anda berasa cemburu melainkan diri anda sendiri. 

Melihat pasangan anda sebagai individu yang ada hak terhadap dirinya. Terima dia seadanya jika anda mahu hubungan ini berjalan dengan baik. Dia boleh menjalinkan hubungan dengan orang lain atau kekal setia dengan anda, tetapi hakikatnya dia yang lebih berhak untuk membuat pilihan.

Sumber: majalahintrend! 

No comments

Powered by Blogger.