Stok ‘Air Pelawas’ Untuk Anak Dengan Kurma & Prune - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Stok ‘Air Pelawas’ Untuk Anak Dengan Kurma & Prune


Anak kecil Puan Yatie juga mengalami sembelit. Kalau 3 hari tak membuang air besar, biasanya dia akan mengalami sembelit yang teruk hingga berdarah. Itupun selepas diurut dan dilakukan beberapa cara lain.

Selalunya Puan Yatie akan berikan jus prune yang readymade, tapi baginya cara ini tidaklah begitu sesuai kerana ia membuatkan anaknya cirit-birit sepanjang hari.

Tapi, setelah memberi air pelawas ini, nampaknya ia amat serasi. Anak tak menangis dan tiada masalah untuk meneran. Najisnya lembut walaupun selepas 3 hari tidak membuang air besar. Selepas itu juga, tidak ada lagi masalah cirit-birit yang berlarutan.

Oleh itu, kalau ada ibu-ibu yang susah hati dengan masalah anak sembelit, bolehlah cuba cara ini.

BAHAN-BAHAN

Segelas air (± 300ml)
9-11 biji kurma (dibuang biji & kulit)
9-11 biji dried prune (saya guna Sunsweet)

CARA-CARA

1. Kurma dibasuh, dibuang biji & kulit (supaya tak tersedak).

2. Rendam kurma & prune dalam segelas air selama semalaman atau 8-12 jam pada suhu bilik. (Kalau buat pagi, petang dah boleh minum.)

Air rendaman perlu dibiarkan pada suhu bilik semalaman atau 8-12 jam pertama supaya khasiat buah dapat larut ke dalam air dengan baik. Kalau terus masukkan ke dalam fridge, proses ini akan dilambatkan. Sebab itu juga ia efek pelawasnya kurang berkesan.

3. Blend halus bahan-bahan tadi. Masukkan dalam ice tray. Bekukan dalam freezer.

Gunakan ice tray bertutup untuk elakkan meresap bau-bauan lain. Kalau ice tray yang tak ada penutup, boleh gunakan cling wrap dan ikat getah di hujungnya. Bila dah beku, boleh alihkan ke dalam bekas bertutup.

4. Bila nak digunakan, defrost 3-4 kiub dan cairkan dengan sedikit air panas (jangan terlalu cair).air pelawas untuk bayi, air pelawas untuk anak, anak sembelit, anak susah berak, bayi sembelit, bayi susah berak, ubat anak senang berak, petua anak sembelit

5. Kalau ada lebihan air tadi, boleh disimpan dalam bahagian chiller. Ia masih boleh bertahan sehingga 2 hari lagi.

*Air ini agak pekat sebab ia dibuat untuk dibekukan. Cara ini mudah sebab ibu-ibu yang sibuk tak perlu buat / defrost hari-hari, (terutamanya bagi anak yang kerap sembelit). Saya bagi anak minum 2 hari sekali dan alhamdulillah tak ada ada masalah sembelit lagi.

*Kalau yang nak buat dalam kuantiti kecil, boleh terus rendam 1 biji kurma + 1 biji prunedalam ½ cawan air selama 1 hingga 2 jam. Tapi sebaik-sebaiknya guna air kurma yang telah direndam (nabeez) untuk mendapatkan kesan yang lebih baik.

*Rasa minuman ini amat sedap dan ia juga sesuai untuk semua peringkat umur, termasuklah kanak-kanak dan dewasa.

No comments

Powered by Blogger.