7 Bahan Organik Ini Boleh Bantu Atasi Tumit Kaki Pecah, Kasar & Menggerutu - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

7 Bahan Organik Ini Boleh Bantu Atasi Tumit Kaki Pecah, Kasar & Menggerutu


Jadi anda boleh gunakan ini.

1. Minyak Kelapa

Sapukan minyak kelapa di telapak kaki yang kering sebelum anda tidur. Tutup kaki dengan memakai sarung kaki yang tebal. Pada pagi hari bersihkan kaki dengan memakai air bersih. Ulangilah perawatan ini sampai kakim lembut serta lembab.

2. Oatmeal serta Minyak Jojoba

Oatmeal terbukti memiliki manfaat untuk mengelupas sel kulit mati. Minyak jojoba boleh menghaluskan kulit. Kombinasi dua bahan itu boleh menjadi gabungan yang begitu sempurna memberikan manfaat menghaluskan kaki yang pecah-pecah. Campur dua bahan itu kemudian sapukan dengan gerakan yang memutar di kaki. Biarlah lebih kurang 60 minit kemudian bilas.

3. Madu

Bukan sekadar memiliki manfaat yang begitu mengagumkan untuk kesihatan tubuh, madu juga memiliki manfaat untuk kecantikan kulit anda. Sediakan satu besen air hangat serta masukan madu ke dalamnya. Rendam kaki anda lebih kurang 20 minit serta gosok dengan memakai berus halus. Ini boleh jadikan kaki anda lembut serta bebas dari pecah-pecah.

4. Minyak Zaitun

Anda boleh perolehi kaki yang lembut dengan menggunakan minyak zaitun. Gosokkan minyak ini di sekitaran daerah yang pecah-pecah dengan gerakan yang memutar. Biarlah selama satu jam kemudian bilas dengan memakai air hangat. Ulangilah perawatan ini sekali dalam seminggu untuk menyembuhkan kaki pecah-pecah.

5. Limau Nipis

Limau nipis atau lemon boleh bermanfaat untuk mengatasi kulit pecah-pecah. Langkahnya sediakan 1 biji limau nipis yang sudah tua. Bersihkan lalu hiris jadi 2 bahagian. Gosokkan limau nipis pada ruang kaki yang pecah-pecah. Kerjakan dengan cara teratur. Limau nipis juga mempunyai manfaat lain selain daripada untuk menyembuhkan kaki pecah-pecah.

6. Timun

Langkah memproses timun untuk menyembuhkan kaki pecah-pecah iaitu ambilah timun, bersihkan sampai bersih lalu haluskan. Letakkan timun yang sudah di haluskan di kaki, sambil disapukan tekan dengan cara perlahan pada tumit yang kering selama lebih kurang 10 minit.

7. Pisang

Ambil sebiji pisang, lalu haluskan pisang dengan menjadikannya seperti puree. Kemudian sapukan dibahagian tumit kaki yang pecah-pecah. Sambil sapu tekan-tekan dengan lembut kaki lalu yang terakhir bilas dengan memakai air dingin. Pisang juga mempunyai manfaat lain selain untuk kaki pecah – pecah juga untuk menyembuhkan wajah kusam.

No comments

Powered by Blogger.