Ramai Suami Isteri Anggap 4 Perkara Ini Remeh Tapi Sebenarnya Eratkan Hubungan - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Ramai Suami Isteri Anggap 4 Perkara Ini Remeh Tapi Sebenarnya Eratkan Hubungan


Perkongsian oleh Ustaz Ebit Liew

4 perkara semua orang lakukan setiap hari tetapi bila kita buat bersama ia menyatukan hati. Terutama suami isteri yang pasti dari latar belakang yang berbeza.

Satu makan sama-sama

Kedua tidur sama-sama

Ketiga mandi sama-sama

Keempat berjalan-jalan sama-sama

Tambah 2 asas utama. Sama-sama solat dan hidupkan Ta’lim rumah.

Sedihkan bila sebuah keluarga tapi tak dapat nak duduk makan sama. Masing-masing sibuk pegang hp. Sibuk dengan tv dan kerja. Dulu-dulu semua bangsa melayu, cina, India makan sekeluarga. Orang jawa makan nasi ambeng. Dapat pahala suapkan isteri. Nabi saw makan dari tempat gigitan isterinya. Minum dari gelas yang ada kesan bibir isterinya..

Tidur pun dah jadi asing-asing. Ada suami tidur di ruang tamu. Isteri tidur seorang diri dalam bilik. Nabi saw tidur satu selimut dan bermesra bergurau walau isteri tengah haid. Itu semua mendatangkan rasa cinta dan sayang.

Ramai lelaki suka keluar melepak dengan kawan-kawan atau dengan aktiviti sehingga 2 pagi. Tak suka bersama isteri. Nabi saw bawa isteri makan jemputan orang bersama isteri dan berjalan-jalan sambil berbual dengan isteri pada waktu malam.

Ada orang nampak pasangan lari. Tak suka dekat-dekat. Rimas. Nabi saw mandi sekali dengan isteri dalam satu bekas sambil bergurau. Isterinya sapukan minyak pada badannya.

Sikit jer tapi besar kesannya. Semua itu kita buat setiap hari. Cuma bila bersama orang kita cinta. Disayangi Allah. Diampunkan dosa. Dekat dengan Nabi saw. Iman bertambah. Bahagia dan rasa cinta bertambah setiap hari. Itulah sunnah.

Bila kita kenal Allah kita akan mensyukuri hidup ini. Bila ada rasa cinta hargai dan terus nikmatinya. Bawa pasangan dekat pada Allah. Solat tahajud sama-sama. Baca Al-Quran dan Hadis Nabi saw bersama-sama. Cinta dan rasa nikmat itu lebih dalam sangat dalam. Cubalah rasainya. Lalui hidup ini dengan cinta.


No comments

Powered by Blogger.