6 Sebab Wanita Thai Kekal Kurus Walaupun Kerap Makan - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

6 Sebab Wanita Thai Kekal Kurus Walaupun Kerap MakanSatu yang kita perasan tentang wanita Thai adalah mereka punya kulit yang cantik. Sejak dari dulu lagi perkara ini diakui.

Tapi ada satu lagi perkara menarik tentang wanita dari negara jiran ini, kebanyakan mereka mempunyai tubuh yang kurus dan langsing.

Hairan juga sebab Thai adalah antara negara yang meriah dengan makanan enak.

Kalau nak tahu sebabnya ada kena mengena dengan cara pemakanan mereka. 6 perkara ini menjadi amalan mereka.

1. Suka berkongsi makanan
Mereka suka makan dan tak memusuhinya. Mereka suka makan beramai-ramai dan berkongsi makanan.

2. Minum dulu sebelum makan
Menjadi amalam mereka untuk minum air putih dahulu sebelum makan. Kalau pergi ke restoran di sana, sebaik duduk air masak akan terus disajikan. Malah pada waktu sarapan selain teh dan kopi mereka juga menikmati jus.

3. Banyak rempah ratus
Makanan dari Thai kaya dengan rempah ratus. Halia, serai, ketumbar, kulit kayu manis dan pelbagai lagi menjadi rencah masakan seharian mereka. Semua bahan ini memang diketahui melancarkan penghadaman dan meningkat metabolisme.

4. Amal makanan segar
Kebanyakan hidangan di sana dimasak ketika hendak dimakan dan bahan makanan yang digunakan adalah yang segar. Di kedai barangan runcit, barangan sejuk beku sangat sedikit kerana makanan segar seperti buah dan sayur lebih banyak dan mudah didapati.

5. Makan sepanjang hari
Orang Thai memang suka makan. Hidangan sebelum waktu makan pun banyak, tapi kebanyakannya adalah berasaskan buah. Ini yang membuatkan mereka tak makan banyak bila tiba waktu tengah hari atau malam.

6. Rangka tubuh kecil
Selain dari faktor di atas satu yang perlu diketahui wanita Thai secara genetik mempunyai rangka tubuh yang kecil. Saiz mereka cukup berbeza dengan wanita di negara barat. Sebab itulah juga mereka kelihatan kecil molek.

Sumber: Forbes

No comments

Powered by Blogger.