Air Jamu Khas Daripada Bidan Indonesia, Minum Sebulan Sekali Sahaja - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Air Jamu Khas Daripada Bidan Indonesia, Minum Sebulan Sekali Sahaja


Perkongsian Puan Mira Baharin ini,

Katanya, Resepi ni kakyaa dapat dan belajar khas dengan Bidan Indonesia. Dan wajib sebulan sekali kakyaa buat air jamu ni sekian dari air jamu yang lain. Kakyaa ni kan, dengan air jamu memang berpisah tiada tau dok.
Ramai yang tahu rahsia resepi ni sebenarnya. Biasa dengar air jamu asam jer kan. Bahan rahsia utama ialah Ibu segala jamu adalah KENCUR atau dikenali dalam masyarakat kita sebagai CEKUR.

Di indonesia air jamu ni dah menjadi amalan masyarat diaorang sejak dari remaja. Jangan pelik kenapa orang sana selalu sunti, fit dan awet muda sentiasa. Ini lah rahsianya uollss.

Bahan Bahan

1. 100g HALIA.
2. 500g KUNYIT.
2. 5-6 LEMBAR DAUN SIREH.
3. 100g TEMU KUNCI.
4. 100g CEKUR/KENCUR.
5. GULA MELAKA/GULA BATU.
6. 2.5 LITER AIR BERSIH.

Cara Caranya 

1.Basuh bersih semua bahan. Dan rebus bersama air bersih sehingga masak mendidih.2. Tunggu sampai suam kemudian tapis. (*Air rebusan tadi Jangan dibuang tau.)


3. Blender semua bahan yang direbus tadi bersama sedikit air rebusan tadi. Masak dan rebus balik bersama air rebusan yang sudah ditapis tadi.

4. Dah nampak nak mendidih, masukkan gula melaka. Kacau dah tunggu sebati semua dan siap.

5. Bila dah suam, boleh terus masuk ke dalam botol dan simpan ke dalam peti ais. Kalau nak best, untuk minum balik. Boleh panaskan terlebih dahulu.

Nota Kaki :

Minum 1x sehari. Seminggu 1-3 sahaja. Waktu haid, stop kejap. Dan continue lepas habis haid.

No comments

Powered by Blogger.