Rupanya Loya Ni Bukan Kerana Hamil Sahaja, 5 Sebab Anda Kena Tahu - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Rupanya Loya Ni Bukan Kerana Hamil Sahaja, 5 Sebab Anda Kena Tahu


Disebabkan loya merupakan gejala yang tidak begitu spesifik, ia boleh menjadi penunjuk kepada banyak perkara, dan mengapa ianya penting untuk anda mengambil berat tentangnya.

“Ia boleh disebabkan oleh kes salah makan mungkin juga tanda kepada kanser pankreas,” kata Chavi Eve Karkowsky, M.D., pengarah perubatan, obstetrik dan ginekologi dan kesihatan wanita di Montefiore Medical Group-Comprehensive Care Center.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa anda sering rasa loya:

Migrain

Menurut Karkowsky, loya kadang-kadang datang bersama-sama dengan migrain. Malangnya, pakar-pakar masih belum tahu penyebab kepada migrain, jadi ianya masih tidak jelas mengapa loya menjadi salah satu gejalanya.)

Berita baiknya adalah, ubat anti-migrain boleh membantu dalam mengubatinya.

 “Sindrom kesesakan pelvis”

Salah satu punca paling kurang didiagnosis tetapi sebab biasa kepada sakit perut dan loya adalah sesuatu yang dinamakan Sindrom kesesakan pelvis, kata Christopher C. Hollingsworth, M.D., NYC Associates Pembedahan.

“Ia disebabkan oleh kekurangan urat dalam pelvis,” katanya. “Sama seperti wanita yang mendapat urat varikos di kaki, ia juga bole wujud secara meluas dalam pelvis. Urat ini akan membengkak dan mengambil ruang dalam pelvis dan akan menekan usus, ovari, rahim, dan pundi kencing, menyebabkan pelbagai gejala.”

Tertekan

Satu lagi masalah besar untuk masalah perut adalah stress, yang boleh menyumbang kepada gastritis, “keradangan lapisan perut,” kata Deepa Iyengar, M.D., seorang doktor perubatan keluarga dengan Sekolah Perubatan McGovern di UTHealth.

Beliau berkata ia adalah penting untuk membangunkan teknik untuk menghadapi tekanan itu (seperti meditasi atau terapi kognitif) dan mengesyorkan untuk tidak mengambil makanan pedas, makan hidangan kecil dengan kerap, dan kafein untuk mengurangkan kemungkinan isu-isu perut masa depan.

Batu karang


“Rasa loya dan muntah adalah dua daripada tanda-tanda besar untuk batu karang,” kata Sandra Fryhofer, M.D., bekas presiden American College of Physicians. Jika anda berasa sakit di kuadran kanan dan demam yang tinggi, segera jumpa doktor anda.

Pil Yang Anda Ambil

Fryhofer mengatakan bahawa pil perancang, vitamin, atau OTC sering mempunyai loya sebagai kesan sampingan. Beliau mencadangkan untuk anda mengambilnya dengan makanan atau air halia (yang boleh membantu meringankan sakit perut). Jika masalah berterusan, jumpa dengan doktor anda.

Sumber: womenshealthmag

No comments

Powered by Blogger.