Kerap Kencing, Jangan Ambil Mudah! Anda Mungkin Hidapi Antara 10 Sebab Ini - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Kerap Kencing, Jangan Ambil Mudah! Anda Mungkin Hidapi Antara 10 Sebab Ini

Foto: GPonline
Terdapat banyak sebab mengapa seseorang kerap kencing, tetapi jangan bimbang ia boleh dirawat mengikut puncanya. Yang paling penting adalah untuk berjumpa doktor apabila masalah ini adalah sangat membimbangkan.

Jangkitan Saluran Kencing
Sentiasa mahu untuk membuang air kecil yang tidak dapat ditahan, dan disertai dengan demam dan rasa tidak selesa atau sakit di bahagian perut boleh menjadi tanda jangkitan saluran kencing.

Pundi kencing terlalu aktif
Keadaan di mana otot-otot pundi kencing kontrak tiba-tiba di luar kawalan, menyebabkan keinginan untuk membuang air kecil kencing walaupun pundi kencing tidak penuh air kencing. 

Jangkitan Buah Pinggang
Selain kerap membuang air kecil, gejala termasuk sakit belakang, sakit di pangkal paha, loya, muntah-muntah, cirit-birit, demam dan menggigil.

Batu Karang
Ia adalah batu mineral yang terbentuk di dalam pundi kencing sebagai air kencing pekat. Gejala-gejala lain yang kencing keluar sedikit disertai dengan sakit, bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil, sakit di bahagian bawah abdomen, terdapat darah dalam air kencing atau warna air kencing bertukar gelap dan keruh.

Diabetes
Kerap membuang air kecil adalah bukan jumlah normal air kencing sering gejala diabetes. Ini kerana badan cuba untuk membersihkan glukosa tidak digunakan dalam darah melalui air kencing.

Gangguan Prostat
Pembesaran prostat boleh memerah uretra atau saluran kencing dan menutup aliran air kencing. Ini menyebabkan kerengsaan dinding pundi kencing. Hasilnya, pundi kencing menjadi mudah untuk mengecut walaupun terdapat sedikit air kencing, selalu ada rasa yang ingin buang air kecil.

Mengambil Ubat-ubatan Diuretik
Mengambil ubat-ubatan diuretik, ubat untuk tekanan darah tinggi atau pembendungan cecair di dalam buah pinggang. Ubat ini akan mengeluarkan cecair berlebihan dalam badan, menyebabkan keinginan untuk membuang air kecil sentiasa.

Strok atau Penyakit Saraf.
Kerosakan pada saraf yang berkaitan dengan fungsi pundi kencing boleh menyebabkan kerap membuang air kecil.

Diverticulitis
Diverticulitis atau keradangan di dinding usus besar. Tanda-tanda adalah sakit yang bermula dari pusat dan bergerak ke bahagian bawah abdomen, demam, kerap membuang air kecil disertai dengan sakit ketika membuang air kecil, pendarahan rektum.

Faktor Psikologi
Salah seorang daripada mereka adalah kebimbangan yang berlebihan yang tahan lama. Sebagai contoh, kebimbangan tentang kewangan, kerja, sekolah, atau keluarga, tetapi tidak boleh menjelaskan mengapa tertentu (gangguan kebimbangan keseluruhan). Gejala di samping kerap membuang air kecil yang berdebar-debar, berpeluh, ketegangan otot, insomnia, mudah terperanjat, cepat marah, sukar menumpukan perhatian, menggeletar, loya, cirit-birit, sakit belakang, dan sakit kepala.

No comments

Powered by Blogger.