5 Kesan Buruk Kena Tahu Terutamanya Lelaki - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

5 Kesan Buruk Kena Tahu Terutamanya Lelaki


Ini antara 5 kesan buruk yang dipetik daripada Utusan, Zunaidah Abu Samah, Ketua Unit Fisioterapi, Jabatan Perkhidmatan Pemulihan Perubatan Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM).

1. Beri kesan buruk pada sendi & saraf

Keadaan lebih ketara ketika membengkokkan badan ke hadapan semasa duduk di kerusi, mencangkung dan sebagainya. Akibatnya, tekanan yang tinggi akan berlaku pada saraf yang terletak di pelvis secara tetap sehingga mengakibatkan seseorang individu itu berasa kebas, terbakar, kesejukan, sakit mencucuk, sangat sensitif apabila tersentuh, selain rasa tidak selesa pada bahagian tepi paha.

2. Penyebab kanser Melanola

Pemakaian pakaian ketat terlalu lama boleh menyebabkan kanser Melanola iaitu kanser kulit yang sangat bahaya. Kanser ini biasanya bermula dengan tanda hitam pada kulit.

3. Mengganggu fungsi rahim

Kesannya, ia membahayakan keadaan rahim wanita. Selain itu perjalanan darah juga akan terganggu.

4. Postur pinggul senget

Keadaan akan jadi lebih kritikal sekiranya individu tersebut memakai seluar ketat bersama tumit tinggi. Ia boleh menyebabkan postur pinggul menjadi senget sebelah kerana tekanan yang dialami.

5. Menghalang pembiakkan sperma

Khas untuk lelaki yang suka sangat pakai seluar ketat. Seluar ketat boleh mengganggu dan mengurangkan penghasilan sperma.

No comments

Powered by Blogger.