4 Ayat Ini Jangan Cakap Kepada Mereka Badan Besar, Sentap Mereka Tau! - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

4 Ayat Ini Jangan Cakap Kepada Mereka Badan Besar, Sentap Mereka Tau!


Dipetik dari laman Yourtango, berikut adalah beberapa ucapan yang paling kerap dan malas didengar oleh orang gemuk.

“Sebenarnya kamu cantik”

Ketika anda mengatakan “Sebenarnya kamu cantik”, secara tidak langsung anda mengatakan bahawa ada sesuatu yang menghalang dia kelihatan cantik. Ucapan ini akan sangat menyakitkan kerana dia berfikir bahawa dia tidak kelihatan cantik akibat saiz tubuhnya. Dia berfikir persekitaran tidak boleh melihat sisi lain selain saiz tubuhnya.

“Cuba kalau kamu kurus”

Anda mengatakan hal tersebut dengan muka innocent. Sementara, dia rasa sakit hati dengan perkataan tersebut. Seolah-olah saiz badan yang besar membuatnya kehilangan sesuatu yang boleh dibanggakan. Jika mereka boleh kurus dengan segera, mereka pasti akan melakukannya. Jadi jangan cuba katakan itu pada mereka.

“Kamu tidak sihat”

Kesihatan seseorang tidak dapat dipastikan hanya dengan melihat saiz tubuh. Banyak orang gemuk yang keadaan tubuhnya malah lebih sihat daripada orang kurus. Jadi jangan menganggap gemuk adalah suatu penyakit.

“Jangan takut gemuk, makan dulu”

Hanya kerana dia tidak mahu makan di suatu majlis, bukan bermakna dia takut semakin gemuk. Ketahuilah, mereka juga makan seperti anda ketika lapar. Hanya saja mereka ingin mengurangkan hidangan makan atau kebetulan masih kenyang.


No comments

Powered by Blogger.