7 Kesan Bahaya Pengambilan Steroid Untuk Jangkamasa Panjang - Abang Terlajak Laris


7 Kesan Bahaya Pengambilan Steroid Untuk Jangkamasa Panjang

Gambar Hiasan

Sebenarnya steroid ini banyak di gunakan oleh golongan lelaki tujuannya adalah untuk berbadan sasa, tetapi masa kini ada juga wanita yang ingin berbadan sasa mengambil steroid untuk membesarkan otot mereka.

Jadi adalah tidak mengejutkan sekarang pusat gym tumbuh bagai cendawan selepas hujan kerana permintaan yang tinggi di pasaran. Namun, dikala ramai yang mahukan badan yang tegap dan besar, ada juga golongan yang mengamalkan pengambilan steroid.

Steroid adalah sejenis hormon yang bertindak sebagai agen anti radang. Ia juga merencatkan sistem imun dan dan sistem ketahanan badan seseorang. Penggunaan steroid digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit.

Malahan ramai tokoh terkenal berjaya pulih daripada penyakit setelah menggunakan steroid, antaranya ialah bekas presiden Amerika Syarikat, John F Kennedy, yang menggunakan steroid untuk memulihkan penyakit Addison yang dihadapinya.

Steroid bukan sahaja digunakan di dalam bidang rawatan perubatan, tetapi juga didapati steroid antara bahan untuk sesiapa yang mahu membesarkan badan dengan tempoh yang singkat. Antara jenis steroid yang sering digunakan untuk membesarkan badan ialah dianabol, testosterone dan stonozolol.

7 Kesan Buruk Pengambilan Steroid ialah:

Pelbagai impak buruk akan dihadapi oleh sesiapa yang mengambil steroid secara berlebihan. Antara kesannya ialah:

1.  Pemarah

Sesiapa yang mengambil steroid secara kerap akan menimbulkan perasaan agresif supaya dapat merangsang mereka mengangkat beban dan melakukan senaman dengan lebih cepat. Secara tidak langsung, sifat agresif ini terbawa-bawa hingga ke rumah sehingga sanggup memukul isteri dan anak-anak.

2.  Imunisasi Menjadi Lemah

Kebergantungan kepada steroid akan menyebabkan sistem imunisasi anda akan merosot dan menjadi lemah. Apabila imunisasi anda menjadi lemah, ia akan mengakibatkan anda mudah diserang penyakit dan kebiasaannya sukar untuk sembuh.

3. Jerawat

Kepada sesiapa yang mengambil steroid anabolic secara tegar dan tidak tahu bagaimana hendak mengawal kemunculan jerawat atau anda menghadapi masalah jerawat yang kronik. Anda patut tahu,ketagihan kepada steroid jenis androgenic boleh mengakibat kerosakan kulit yang teruk.

4. Testis Lelaki Menjadi Kecil

Penyaluran hormon testateron akan mengakibatkan anda ‘mematikan’ fungsi testis anda. Hemeostasis befungsi untuk menyeimbangkan kesimbangan horman dalam badan kita. Hipotalamus di dalam steroid akan mematikan pembebasan hormon gonadotropin yang juga mengakibatkan mati pucuk.

5.  Anda Akan Kemurungan

Steroid akan membebaskan meningkatkan hormon androgen dan estrogen yang mengakibatkan perubahan emosi, terutamanya bagi lelaki, akan berubah menjadi tidak menentu.

7. Kandungan Menjadi Cacat

Terdapat juga segelintir wanita yang mengambil steroid untuk membesarkan badan. Jelas ia membawa risiko terutama yang mengambil steroid anabolic kerana ia member kesan pembangunan dalam janin. Steroid tersebut mampu memberi masalah kepada janin anda pembangunkan organ pembiakan lelaki, sekaligus membawa kecacatan kepada bayi yang akan lahir.

No comments

Powered by Blogger.