Amalkan Minum Air Barli, Banyak Khasiatnya - Abang Terlajak Laris


Amalkan Minum Air Barli, Banyak Khasiatnya


Perkongsian oleh Makcik Ratu,

Saya kalau rebus Barli, berjam sebab suka akan barlinya yang lembut dan air bertukar sedikit keruh, kadang minum di kedai airnya putih je macam air sejuk da barli pula keras.

Sepeket barli yang berharga seringgit dapat banyak air puas minum.

Berikut Antara Khasiat Barli;

1) Rendahkan Kolesterol Dalam Darah
Kajian klinikal di Australia, Kanada dan Amerika Syarikat melaporkan bahawa serat daripada barli efektif dalam merendahkan kolesterol dalam darah. Serat yang tidak mudah larut dalam barli adalah penting bagi memastikan usus dapat berfungsi dengan sihat.

2) Tingkatkan Glukosa dan Lemak Dalam Darah
Beta-glucan adalah bahan utama dalam serat mudah larut yang didapati daripada isi rong. Tahap beta-glucan yang tinggi dalam variety barli ini dikatakan bertanggungjawab dalam meningkatkan tahap glukosa dan lemak dalam darah di kalangan pesakit diabetes tahap 2.

3) Kurangkan Risiko Penyakit Barah dan Jantung
Barli mempunyai kandungan Tokotrienol dan tokoferol (tokol) yang tinggi. Ia merupakan minyak yang bertindak sebagai antioksida semula jadi yang membantu meneutralkan radikal bebas dan boleh mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung.

4) Rawat Luka Ringan
Bijirin barli pula bertindak sebagai penghadam, pelega dan dikatakan sesuai dimakan sebagai makanan berkhasiat atau dijadikan air barli (rebusan air barli dalam air). Biji barli juga digunakan sebagai ramuan tampal untuk luka dan luka akibat terbakar.

5) Hilangkan Berat Badan
Bijirin barli juga dikatakan boleh membantu dalam menghilangkan berat badan kerana ia bertindak sebagai penahan selera makan.

6) Penyejuk Badan
Air rebusan bijirin barli pula dikatakan berkhasiat sebagai penyejuk badan. Rasulullah s.a.w. pernah memberi sup barli kepada orang yang mengidap demam.

7) Bantu Sistem Penghadaman
Khasiat barli dipercayai, baik untuk melawaskan kencing dan meningkatkan kesihatan buah pinggang dan membantu untuk sistem penghadaman.

No comments

Powered by Blogger.