Cara Terbaik Untuk Kesan Kanser Pada Payudara - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Cara Terbaik Untuk Kesan Kanser Pada Payudara


1. Buat pemeriksaan seawal umur 20 tahun


Pemeriksaan kerap atau setiap tahun sangat bagus untuk mengetahui jika terdapat sebarang perubahan atau kesan tidak normal dibahagian payudara atau ketiak. Anda juga boleh melakukan pemeriksaan sendiri dengan urutan secara pusingan untuk merasai terdapat sebarang benjolan atau bengkak. 

2. Lihat faktor lain

Bukan sahaja ketulan pada payudara berkemungkinan terjadi kanser. Malah payudara bengkak, iritasi kulit pada sekeliling payudara, puting bengkak, lelehan dari puting, puting masuk kedalam atau banyak lagi simptom yang menyakitkan boleh terdorong kepada kanser. 

Jangan takut lakukan Mamogram

Foto:The Globe and Mail

Kaedah pemeriksaan menggunakan Mamogram adalah cara terbaik untuk melihat keadaan dalam payudara. Kos yang ditawarkan di hospital kerajaan hanyalah RM100, manakala swasta RM120 hingga RM200. Ia akan mengeluarkan gambar X-ray payudara dari dua posisi yang berbeza. Secara umumnya, wanita berusia 40-49 tahun perlu melakukan setiap tahun dan wanita berusia 50 tahun ke atas perlu melakukannya setiap 2 tahun sekali.

Imbasan MRI dan ultrasound

Foto: The Globe and Mail
Cara paling jelas untuk melihat imej kanser selepas Mamogram ialah dengan melakukan MRI (magnetic resonance imaging) atau imbasan ultrasound. MRI mampu mengesan kanser diperingkat awal dan teknik ini sesuai untuk pesakit yang berisiko tinggi.

Pemeriksaan sendiri tidak cukup untuk mendapatkan keputusan kesihatan payudara. Jadikan rutin pemeriksaan, check-up atau rundingan bersama doktor di hospital kerajaan ataupun swasta.

Sumber: The Globe and Mail

No comments

Powered by Blogger.