Sebab Tak Boleh Kerap Minum Air Botol Terbiar Lama Di Dalam Kereta - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Sebab Tak Boleh Kerap Minum Air Botol Terbiar Lama Di Dalam Kereta


Botol air plastik yang terlalu lama terdedah dengan suhu kereta ini langsung tidak bagus kerana haba telah melepaskan bahan kimia yang merbahaya dan pada masa yang sama telah mencemarkan kandungan air yang berada di dalam botol berkenaan.

Jika hari tersangat terik dan anda telah meninggalkan botol air di dalam kereta sehingga berjam-jam lamanya atau lebih dari itu, anda tidak digalakkan untuk meminum air itu lagi.

Disebabkan perkara ini juga, menurut kajian ia juga boleh menjadi penyebab utama terjadinya risiko kanser payudara terutamanya di Negara Australia.

Akibat dari hawa yang terlalu panas yang boleh memanaskan botol plastik di dalam botol yang telah memiliki bahan kimia yang tertentu itu boleh wujudnya penyebab kanser payudara muncul.

Menurut kajian, penggunaan botol dan pembungkusan plastik telah menunjukkan ianya mengandungi Polyvinyl chloride (PVC) secara berulang kali telah mendedahkan penggunaan unsur bahan kimia seperti ‘Vinyl chloride monomer’ (VCM) dan juga ‘Phtalates’. VCM ini juga telah dikenalpasti telah mengandungi nkarsinogen yang boleh menjadi penyebab risiko pertumbuhan barah.

Mengikut kajian Pensyarah Kesihatan Pesekitaran di Jabatan Kesihatan Masyarakat,Fakulti Perubatan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Jamal Hisham Hashim menyatakan penggunaan botol pastik air meineral dan botol minuman ringan hanya boleh dipakai hanya sekali dua sahaja sebelum dibuang.

Terdapat seorang wanita yang dikenali sebagai Sherl Crow yang telah menghadiri satu rancangan Ellen Show dan beliauy turut mendedahkan punca utama kanser payudara yang dihidapinya itu semuanya bermula dari minum air botol plastik yang telah ditinggal terlalu lama di dalam kereta miliknya.

Sumber: 1 2

No comments

Powered by Blogger.