Nak Diet Pada Waktu Malam, Jangan Buat 10 Perkara Ini! - Abang Terlajak Laris


Nak Diet Pada Waktu Malam, Jangan Buat 10 Perkara Ini!


Diet cara yang tepat adalah dengan mengambil semua jenis makanan namun dengan kuantiti yang sedikit dan nilai kalori yang rendah, sesuai dengan keperluan dan kegunaan tenaga yang digunakan. Pun begitu jika mahu mengambil makan malam, anda perlu jadikan 10 perkara ini sebagai panduan.

1. Elakkan makan di malam hari. Jam 7 antara waktu paling tepat. Jangan melebihi waktu ini sehingga jam 8 malam. Biarkan sekurang-kurangnya empat jam sebelum anda mengambil keputusan untuk tidur.

2. Anda penggemar susu? Amalkan minum setiap malam sebelum waktu tidur anda. Cukup hanya segelas susu panas yang menyegarkan rasa. Ia pengubat perut anda yang kosong sepanjang malam.

3. Air kosong pelengkap paling penting. Sebelum mengambil makan sekitar jam 7, pastikan anda minum segelas air kosong sebagai permulaan santapan. Cara ini juga sebenarnya membantu anda makan lebih kurang dari biasa.

4. Pastikan makanan yang diambil hanyalah berupa buah-buahan dan juga sup sayuran terpilih yang menyihatkan badan.

5. Pilihlah buah-buahan segar dan mengenyangkan seperti buah epal. Buah epal antara buah pembekal karbohidrat yang tinggi. Rasa manis semulajadinya membuatkan anda membina diet sihat.diet waktu malam, pemakanan waktu malam, plan pemakanan semasa diet, makanan semasa waktu malam, menu makan malam, menu diet

6. Elakkan makan di luar? Ia mendorong untuk makan lebih banyak. Maklumlah berhibur sambil bersantai, anda pasti tidak sedar kadar pengambilan makanan anda.

7. Jika anda masak sendiri, pastikan kandungan makanannya terjamin dan kaya khasiat. Elakkan lemak dan yang kolesterol tinggi. Kenali pilihan makanan anda untuk kesejahteraan anda juga!.

8. Jauhkan daripada televisyen. Samada anda sedar mahupun tidak, makan sambil menonton tv ini membuat anda hilang tumpuan pada makanan. Bila hilangnya tumpuan, anda juga tidak akan rasa kenyang, malah mendorong anda makan bertambah.

9. Pastikan makanan anda direbus mahupun dibakar. Misalnya ikan bakar atau panggang yang dimakan tanpa nasi. Rebuslah sayur yang dimakan bersama ‘thousand island’.Cara ini juga membuka selera anda yang dah lama mati.

10. Elakkan makan beramai-ramai sambil bersantai di rumah. Benar kata orang tua-tua, makan beramai lebih membuka selera. Yang pasti jika ini pilihan anda, tetapkanlah dalam hati agar anda makan tidak bertambah.

No comments

Powered by Blogger.