Nak Elak Rambut Bercabang? Guna Mayones - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Nak Elak Rambut Bercabang? Guna Mayones

Foto: Indian Makeup and Beauty Blog
Mayonis bermanfaat untuk menjadikan rambut lebih lembut, lebih berkilat, dan licin. Caranya ialah,

1. Letakkan satu sudu besar makan mayonis pada rambut. 
2. Kemudian, bungkus rambut anda menggunakan ‘shower cap’.
3. Biarkan selama 10-15 minit dan bilas menggunakan syampu hingga bersih.

Faedah Mayonis Untuk Rambut;

Mayonis juga dapat membantu rambut anda dengan cara berikut:

1. Pertumbuhan rambut
Mayonis mengandungi kuning telur, cuka, dan minyak yang berfungsi bersama untuk menyuburkan dan melembapkan rambut anda. Kehadiran L-cysteine, asid amino, dalam mayonis membantu menyuburkan kulit kepala anda untuk mempromosikan pertumbuhan rambut yang sihat .

2. Mengeluarkan kutu rambut
Mayonise adalah salah satu rawatan yang paling popular ketika berurusan dengan kutu rambut. Meliputi kulit kepala dan rambut anda dengan jumlah besar mayo membantu mati lemas dan membunuh kutu.

3. Rambut Meluruskan
Mayonis tidak boleh memecahkan ikatan dalam rambut kerinting untuk meluruskannya seperti dengan rawatan rebonding. Tetapi dengan penggunaan biasa, ia pasti boleh melicinkan rambut keriting dan menjadikannya lebih lurus.

4. Rawatan Conditioning
Oleh kerana kandungannya yang kaya dengan asid amino dan minyak berkhasiat, mayonis adalah salah satu ramuan terbaik yang boleh anda gunakan untuk menyejukkan rambut anda.

5. Menentukan Rambut Keriting
Mana-mana gadis dengan rambut kerinting akan memberitahu anda bahawa menguruskan keriting tidak jenaka. Banyak usaha masuk ke keriting yang menentukan dan menjaga rambut daripada kelihatan seperti kekacauan keriting. Menggunakan mayo membantu menentukan keriting dengan merawat kekeringan dan keriting.

6. Melindungi rambut berwarna
Rambut berwarna dan diproses selalunya cenderung mempunyai kutikula yang rosak. Kutikula yang rosak dan tidak dimatikan ditutup cenderung untuk menghilangkan warna jauh lebih cepat daripada kutikula yang sihat. Mayonis membantu melicinkan kutikula dan mengelak warna.

7. Merawat kelemumur
Mayonis mengandungi cuka yang merupakan bahan yang berkesan untuk mengimbangi tahap pH kulit kepala dan pengeluaran minyak. Pengeluaran minyak yang berlebihan adalah salah satu punca utama kelemumur. Menggunakan mayonis melegakan kulit kepala sambil tidak menyentuh dan mengetatkan folikel. Ini membantu menghalang kelemumur.

Sumber: 1

No comments

Powered by Blogger.