Wanita Kena Jaga Pantang Larang Ini Supaya Kesuburan Pada Tahap Yang Terbaik - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Wanita Kena Jaga Pantang Larang Ini Supaya Kesuburan Pada Tahap Yang Terbaik


Buntu bila memikirkan mengapa Allah tidak menganugerahkan zuriat dengan cepat berbanding pasangan-pasangan lain. Itulah yang menjadi kerisauan semua wanita. Namun percayalah bahawa ini semuanya adalah percaturan hebat Allah SWT. Namun sebagai manusia, kita juga harus berusaha untuk mencapai sesuatu yang kita inginkan. Betul tak?

1. Pilih Makanan SihatMakanan yang sihat pastinya adalah makanan yang baru dimasak. Selain itu pilihlah buah-buahan segar dan juga sayuran yang masih lagi segar. Lebih baik jika anda boleh elakkan dari memakan makanan yang dipanaskan semula kerana zat dan gizi dalam makanan tersebut telah berkurangan.

Ketiga-tiga makanan sihat ini adalah pilihan terbaik untuk meningkatkan keseimbangan hormon progesteron kesuburan.

2. Kawal Berat BadanTubuh yang kurus tidak menjanjikan tahap kesuburan yang tinggi. Sebaiknya cuba capai BMI yang ideal. Jika anda terlebih berat, banyakkan senam dan kurangkan makanan karbohidrat. Jika anda tidak cukup berat, ambil supplimen dan makanan yang sesuai untuk menaikkan berat badan secara sihat.

3. Elak Kafein

Kafein baik untuk merangsang otak malah merangsang daya seksual namun ianya kurang sesuai untuk perkembangan hormon kesuburan. Tingkatkan kesuburan anda dengan amalan meminum dua gelas susu sehari. Itu lebih baik!

4. Elak Aktiviti Berat

Aktiviti yang terlalu lasak juga akan mengganggu kesuburan anda. Elakkanlah mengangkat barangan yang terlalu berat kerana ini akan memberi kesan kepada peranakan anda. Berat melebihi 20kg, sebaiklah elakkanlah diangkat. Banyak kesannya pada sistem peranakan.

5. Lakukan Pemeriksaan Rahim


Jika tempoh perkahwinan anda sudah agak lama, cuba ke hospital dan periksa kesihatan rahim anda. Periksa tahap kesuburan serta permasalahan lain yang boleh mengganggu anda untuk mengandung. Masalah pada rahim seperti endometriosis, fibroid atau masalah pada ovari boleh menjejaskan peluang anda untuk hamil walaupun anda sebenarnya subur.

No comments

Powered by Blogger.