5 Pantang Larang Yang Perlu Dijaga Dalam Perkahwinan - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

5 Pantang Larang Yang Perlu Dijaga Dalam Perkahwinan


Jika dahulunya anda bebas untuk melakukan banyak hal, namun setelah berkahwin sudah pasti ada batas-batas yang harus anda ketahui agar kehidupan anda dengan pasangan sentiasa dalam keadaan aman dan damai.

Apa pantang larang yang perlu anda jaga dalam hubungan? 

1. Jangan memuji orang lain

Jangan sesekali memuji orang lain berlebihan, ini kerana pasangan anda akan menganggap dirinya terlalu teruk dan banyak kekurangan. Sebaiknya elakkan dari memuji kecantikkan atau kelebihan orang lain.

2. Jaga percakapan

Ada sesetengah pasangan yang terlalu rasa selesa dengan pasangan sehingga setiap kata-kata tidak diambil berat. Jaga setiap perkataan anda agar tidak mengguris perasaannya, ianya sangat penting bagi menjaga sesuatu hubungan.

3. Tinggi suara

Apabila sedang bercakap, pastikan anda tidak meninggikan suara walaupun anda sedang dalam keadaan marah. Kawal perasaan anda, kerana mungkin saja pasangan anda seorang yang egonya sangat tinggi. Seseorang yang mempunyai ego yang tinggi tidak suka apabila orang lain meninggikan suara kepadanya.

Jika anda seorang isteri, sudah pasti anda tidak boleh meninggikan suara kepada suami, nanti dikatakan sebagai isteri derhaka.

4. Pendengar yang baik

Jadi pendengar yang baik untuk pasangan anda, jangan pula anda mengkritiknya setelah mendengar masalahnya. Anda harus menjadi suami atau isteri yang baik dengan mampu mendengar setiap masalahnya dan memberi nasihat yang baik untuknya.

5. Meminta maaf

Dalam menjaga perhubungan suami isteri, tolak ansur sangat penting. Rendahkan ego dan sentiasa mengakui kesilapan itu adalah salah satu faktor kebahagiaan dalam rumahtangga.

Sumber: Suria.my

No comments

Powered by Blogger.