Cara Untuk Hapuskan Bintil Kolesterol Bawah Mata - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Cara Untuk Hapuskan Bintil Kolesterol Bawah Mata


Sekilas, rupa Milia atau bintil-bintil kolesterol yang berwarna putih ini kelihatan sama seperti whiteheads namun ia sebenarnya sejenis keratin berisi minyak yang sebati dengan kulit. Kehadirannya kerap ditemui di sekitar mata sehingga menjejaskan penampilan wajah yang licin sempurna.

Milia terjadi akibat sel kulit mati yang terperangkap di bawah liang pori-pori yang tersumbat dengan minyak. Lazimnya, kerosakan UV menjadi punca utama yang mendorong pertumbuhan Milia kerana kulit menebal melebihi lapisan yang sepatutnya.

Rawatan

Berhenti daripada menggunakan losen atau pencuci solekan anda yang biasa. Ini bagi mengelak Milia daripada tersebar ke bahagian kulit yang lain.

Jangan gunakan sebarang produk pengelupasan yang didapati mencetuskan masalah Milia.

Dapatkan perhatian doktor jika Milia bertambah banyak dan serius. Anda mungkin akan diberi krim retinoid atau Milia tersebut dicungkil menggunakan sejenis alat yang dikenali sebagai comedone extractor.

Pakar kulit juga mungkin mencadangkan rawatan pengelupasan asid buah atau prosedur sampingan lain seperti microdermasion.

Selain itu, implikasi Milia juga timbul akibat penggunaan ubat steroid topikal atau rawatan spa seperti prosedur skin resurfacing atau dermabrasion. Prosedur-prosedur ini merupakan kesan sampingan terhadap proses pengelupasan, ditambah penggunaan produk penjagaan wajah tertentu yang menambah penghasilan minyak dan menjejaskan pori-pori kulit anda. Contohnya produk krim wajah yang bersifat komedogenik atau menyumbat pori-pori. 

Perkongsian: Norzalina Mohd Alias via Nona.my

No comments

Powered by Blogger.