10 Tabiat Buatkan Anda Cepat Nampak Tua - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

10 Tabiat Buatkan Anda Cepat Nampak Tua


Tertanya-tanya apakah 10 perkara yang buat korang nampak lebih cepat tua dari usia?

1. Tidur dengan make up

Memanglah orang puji bila pakai mekap nampak cantik, tapi takkan tidur pun nak pakai make up kan? Kesannya boleh buat kulit jadi kusam dan kering dan seterusnya membuatkan wajah kelihatan tua daripada usia sebenar.

2. Tak makan sayur dan ulam-ulaman

Kalau nak wajah cantik dan awet muda, tentu sayur hijau dan ulam-ulaman tak dapat dielakkan.

3. Kurang minum air putih dan bersenam

Minum lapan gelas sehari untuk miliki kulit yang muda dan sihat. Sambil itu, lakukan senaman ringan terutamanya senaman leher.

4. Sembur banyak minyak wangi di leher

Alkohol dalam minyak wangi boleh mengeringkan kulit. Tambah pula korang mempunyai kulit yang sensitif. Lepas ni cukuplah dengan hanya menyembur di pergelangan tangan.

5. Ikat ‘tocang’ terlalu ketat

Bila terlalu kerap ikat rambut boleh menjadikan rambut tidak sihat dan menjadi punca rambut gugur dengan lebih banyak daripada kebiasaannya.

6. Berat badan yo-yo

Berat badan tak tetap atau berlebihan membuatkan leher korang menggeleber. Maintain kurus kerana orang yang kurus kebiasaannya akan nampak lebih muda daripada usia.

7. Kerap sangat cuci muka

Cuci muka dengan sangat kerap boleh membuatkan kulit jadi mengelupas dan merengsa, sekali gus kulit jadi berminyak dan pertumbuhan jerawat lebih kerap.

8. Makan tak pantang

Bila main belasah makanan berminyak atau berkafein, kesannya akan kelihatan pada kulit wajah seperti jerawat dan lain-lain.

9. Aksesori sarat di leher

Kepada mereka yang suka pakai rantai leher, lama-kelamaan ia akan membuatkan kulit leher merenggang dan bergaris. Ubahlah pada pemakaian gelang dan cincin.

10. Suka mengumpat, gosip, buka aib orang dan marah

Selain perkara lain, sikap negatif ini menyebabkan seri pada wajah hilang kerana faktor rohani. Jadi, elakkan dan hidup secara positif.

Sumber: www.remaja.my

No comments

Powered by Blogger.