6 Diet Boleh Sebabkan Sakit Kepala Atau Migraine - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

6 Diet Boleh Sebabkan Sakit Kepala Atau Migraine


Mungkin ramai yang tak tahu apa yang kita makan boleh jadi punca atau trigger sakit kepala dan migraine. Ada beberapa jenis diet atau makanan antaranya: 

1. Cheese yang lama

Cheese yang melalui proses yang lama dan telah menghasilkan tyramine. 

2. Citrus fruits atau air yang masam

Air yang masam terutamanya dari jenis limau mengandungi citrus. Buah yang masam mengandungi banyak asid dan boleh affect body kita punya pH level.

3. Makanan sejuk 

Sekiranya korang dah biasa makan ais krim atau minum minuman sejuk dengan cepat bila keadaan terlalu panas dari senaman, mungkin korang senang dapat sakit kepala kesan daripada rangsangan sejuk yang biasanya berlangsung di mana saja dari 25-60 saat hingga 1-2 minit.

4. Gluten 

Gluten adalah sejenis protein yang terdapat dalam bijirin seperti gandum, rai, barli dan triticale. Biji-bijian ini, serta produk yang dihasilkan daripada mereka, boleh menyebabkan migrain.

5. Ketagihan makanan

Bahan kimia tambahan dalam makanan biasanya tidak mempunyai nilai pemakanan dan boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan anda. Oleh itu, jika anda sering mengalami sakit kepala, cobalah untuk menjauhi makanan tak sihat. 

6. Kaffein

Penggunaan kafein yang berlebihan boleh menyumbang kepada permulaan sakit kepala. Itulah sebabnya korang perlu mengehadkan pengambilan kafein anda untuk 200-300 miligram (2-3 cawan kopi) sehari. Kafein juga boleh didapati dalam produk seperti coklat, koko, teh, Coca-Cola, dan juga beberapa ubat penahan sakit.

Sumber: Brightside via Era.je 

No comments

Powered by Blogger.