Tonik 'Homemade' Untuk Rambut Lebih Panjang & Kuat Guna Buah Amla - Abang Terlajak Laris
banner-cikgu-01

Tonik 'Homemade' Untuk Rambut Lebih Panjang & Kuat Guna Buah Amla

Dengan hanya beberapa bahan semulajadi, tonik ini berfungsi secara luar biasa untuk semua jenis rambut dan juga selamat untuk rambut yang berwarna. Jom cuba!

Bahan-bahan:

Amla


Menjadikan rambut kuat dan hebat untuk pertumbuhan rambut. Ia juga berfungsi sebagai bahan anti-kelemumur. Ia boleh menangani pelbagai masalah rambut seperti kusam, rambut kasar, kulit kepala kering, kehilangan rambut, hujung berpecah.

Minyak kelapa

Menjadikan rambut licin dan lembut. Ia memberikan khasiat yang mendalam untuk rambut kering dan menjaga rambut kuat dari dalam. Juga, ia menggalakkan pertumbuhan rambut dan mengawal rambut gugur.

Minyak zaitun

Menjadikan rambut halus dan berfungsi sebagai perapi semulajadi.

Bawang putih

Bawang putih melawan kuman dan jangkitan. Ia menggalakkan pertumbuhan rambut dan mengawal rambut gugur. Ia sebenarnya membantu menggalakkan peredaran darah kulit kepala dan menjadikan ia sihat. Ia menjadikan kelemumur rambut bebas dan segar.

Vitamin E
Mengekalkan rambut yang sangat lembut dan mudah diurus. Ia adalah bahan yang hebat untuk menggalakkan pertumbuhan rambut. Ia menjadikan rambut berkilat dan berkilat. Ia juga mengurangkan keguguran rambut.

Langkah-langkah:

1. Letakkan 2 sudu besar minyak kelapa dalam kuali panas dan tambah 1/3 cawan minyak zaitun itu. Rebus campuran selama 1 minit.


2. Masukkan pasta bawang putih dalam kuali itu dan campurkan dengan minyak dengan baik. Biarkan ia masak selama beberapa minit.


3. Masukkan Amla dicincang dalam kuali itu dan kacau dengan baik.


4. Goreng semua bahan, sehingga mereka akan menjadi coklat.

5. Apabila campuran kelihatan coklat, matikan api.

6. Tapis minyak menggunakan kain muslin / kain katun dan pasangkan kain dengan baik.


7. Sekarang ambil kapsul vitamin E 2 dan tambah minyak.

8. Simpan tonik dalam balang untuk kegunaan selanjutnya.

Pesanan:

Oleh kerana ini adalah tonik rambut, anda boleh menggunakannya secara langsung di seluruh kulit kepala dan akar rambut anda. Urut perlahan-lahan selama 10-15 minit dan simpannya semalaman. Pada keesokan harinya, basuh rambut anda dengan baik. Kerana ia mempunyai bau bawang putih yang kuat, jadi perlu mencuci menggunakan syampu yang baik. Juga, anda boleh campurkan tonik ini dengan minyak rambut biasa anda seperti minyak badam atau minyak kelapa.

Sumber: Petua Ibu

No comments

Powered by Blogger.